Доступність посилання

ТОП новини

Кабмін затвердив постанови для реформи системи охорони здоров’я


Кабінет міністрів України затвердив постанови, які мають на меті реформувати систему охорони здоров’я, зокрема, було ухвалено концепцію реформи фінансування системи охорони здоров’я України.

Якщо раніше усі гроші у системі охорони здоров’я йшли на інфраструктуру, то тепер фінансування грошей будуть іти за пацієнтом, сказала виконувач обов’язків міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

«У 2017 році ми починаємо з первинної ланки, де будуть укладені договори між лікарями і пацієнтами. За кожного пацієнта будуть виплачуватись певні кошти на цілий рік. Первинна ланка – це терапевти, сімейні лікарі, педіатри, які отримуватимуть це фінансування, щоб вони могли надавати кращі послуги, професійно розвиватись»,– сказала Супрун.

Відповідно до концепції реформи, пацієнт зможе сам обирати свого лікаря без прив’язки до свого місця проживання.

«Ми маємо фінансувати медичну якісну послугу і розпорядником цих коштів має бути пацієнт. Тобто кошти «ходять» за людиною. Тоді відповідно цю людину будуть цінувати, цій людині будуть надавати якісну послугу і за цю послугу держава буде платити справедливу ціну. Це дасть можливість у тому числі підвищити заробітну плату лікарів», – очікує прем’єр-міністр України Володимир Гройсман.

Також на державному рівні буде підтримуватись вакцинація та профілактика лікування, відповідно до затвердженої концепції громадського здоров’я, програми лікування не зменшується, але концентруватися потрібно на превентивну медицину, наголосила Супрун.

Як повідомив міністрів фінансів України Олександр Данилюк, держава збільшує фінансування медичної системи і, перш за все, увага буде зосереджуватись на ефективному використанні коштів.

«Зараз держава і так витрачає багато коштів на медицину, але питання в тому, що ці кошти неефективно використовуються. Ми вважаємо, що державні кошти будуть використовуватись ефективніше і люди отримають те, що хочуть отримати, а це якісний медичний захист. Це головне. Щоб не держава вирішувала, де пацієнт хоче лікуватись, а сама людина це робила»», – сказав Данилюк.

Крім того, раніше у МОЗ заявляли, що в Україні з 2017 року може запрацювати система державного медичного страхування .Також у Верховній Раді нині зареєстровані кілька законопроектів, спраямованих на реформування охорони здоров'я.

XS
SM
MD
LG