Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко анонсувала нове порушення теми Дебальцева на зустрічі в Мінську


Ірина Геращенко, архівне фото
Ірина Геращенко, архівне фото

Представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко заявила, що на черговій зустрічі групи і її робочих підгруп у білоруському Мінську 7 грудня українська сторона знову порушить питання демілітаризації міста Дебальцева.

Ця тема була важливою і на недавній зустрічі міністрів закордонних справ «нормандського формату», додала вона у фейсбуці.

Крім того, повідомила Геращенко, ключовим завданням для мінських груп має стати звільнення заручників до новорічних свят.

Повідомляючи про свою й міністра закордонних справ України Павла Клімкіна зустріч із представником України у Тристоронній контактній групі Леонідом Кучмою, вона додала, що колишній президент України ще раз наголосив: питання про звільнення заручників буде розглянуте на зустрічі 7 грудня як пріоритетне.

Україна останнім часом дедалі активніше порушує питання про повернення територій, які, відповідно до перших мінських домовленостей у вересні 2014 року, перебували під контролем Києва, але були з боями захоплені спільними російсько-сепаратистськими силами вже після визначення лінії контакту. Найважливішим серед них є місто Дебальцеве, для захоплення якого в лютому 2015 року в Україну були введені особливо великі кількості російських регулярних військ. Контроль над цим містом полегшує сепаратистам і їхнім російським кураторам транспортний, у першу чергу залізничний, зв’язок між частинами окупованих територій Донбасу. Для Києва це місто є зручним плацдармом для ймовірного визволення окупованої Горлівки.

XS
SM
MD
LG