Доступність посилання

ТОП новини

У Дніпрі двоє обвинувачених у вбивстві і нападах виправдані після 3 років перебування в СІЗО


У Дніпрі суд повністю виправдав двох молодих чоловіків, яких за звинуваченням у жорстоких нападах і вбивстві протримали під вартою понад три роки. Відповідне рішення ухвалив Індустріальний суд Дніпра.

За рішенням суду, який повторно розглянув справу, жителів Новомосковська Віталія Полуєва і Миколу Кулебу, які були засуджені Новомосковським міськрайонним судом до 11 і 4 років ув’язнення відповідно, відпустили з-під варти.

Таким чином, за словами дніпровського правозахисника Василя Сухова, «справа новомосковських маніяків», порушена правоохоронцями ще за часів президентства Віктора Януковича, «луснула».

Однак, як повідомив Радіо Свобода у п’ятницю Василь Сухов, залишилися питання до правоохоронців і суддів через «незаконне позбавлення волі ні в чому не винних людей і фальсифікацію розкриття тяжкого злочину».

«У цій кримінальній справі, як у дзеркалі, відбилася вся суть сучасної української репресивної машини з каральним ухилом. Два виправдальні рішення за раз – це велика рідкість», – сказав Сухов.

За його даними, перегляд справи в іншому суді став можливим через рішення Апеляційного суду Дніпропетровської області, який визнав, що суд першої інстанції ухвалив вирок «з істотними порушеннями вимог Кримінально-процесуального кодексу». Зокрема, він не взяв до уваги свідчення свідків захисту, які заявляли, що один з обвинувачених Віталій Полуєв на момент скоєння резонансного вбивства був удома, де святкував річницю весілля друзів, а другий, Микола Кулеба – перебував в іншому місті.

Слідчі Новомосковська і судді Новомосковського міськрайонного суду поки що рішення суду в Дніпрі не коментували. Відомо лише, що прокуратура Новомосковського району подала апеляцію на це рішення.

2012 року на Дніпропетровщині сталась низка нападів. Навесні в лісі поблизу Новомосковська на компанію відпочивальників напало троє невідомих, озброєних сокирою, ножем, палицею і пневматичним пістолетом, після чого у шпиталі опинилось троє відпочивальників. Нападники з місця події зникли. Влітку в тому ж районі повторився схожий злочин, одна людина загинула. За скоєння цих злочинів під варту взяли двох приятелів, жителів Новомосковська. Їхні родичі й адвокат заявляли, що з підозрюваних вибивали зізнання, піддаючи їх тортурам. У міліції факти тортур не підтверджували.

XS
SM
MD
LG