Доступність посилання

ТОП новини

НАБУ спростовує заяву Луценка щодо прохання притягнути до відповідальності Холодницького


У Національному антикорупційному бюро України спростовують інформацію про направлення генпрокуророві листа з проханням притягнути до відповідальності керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького.

«Найімовірніше, малася на увазі скарга, підготовлена детективами бюро у відповідь на бездіяльність прокурора під час розслідування так званої справи МАУ та у відповідності до чинного процесуального законодавства України», – заявляють у бюро і оприлюднюють цю скаргу.

У НАБУ уточнюють, що 10 листопада детективи направили на затвердження керівникові САП повідомлення про підозру керівникові та головному бухгалтерові компанії «Міжнародні авіалінії України», а також екс-голові Державної авіаційної служби, а 24 листопада від Холодницького надійшов лист із відмовою у погодженні підозри.

«Проаналізувавши листа, детективи бюро дійшли висновку щодо невідповідності зроблених суджень та висновків фактичним даним, підтвердженим матеріалами кримінального провадження. Саме тому на адресу генпрокурора 25 листопада направлено скаргу про бездіяльність його заступника – керівника САП», – повідомляють у НАБУ.

У бюро наголошують, що порядок направлення скарги на бездіяльність прокурора чітко визначений положеннями чинного Кримінального процесуального кодексу, відповідно до якого скарга подається прокуророві вищого рівня щодо прокурора, рішення, дії чи бездіяльність якого оскаржуються, що й було зроблено.

«Однак замість того, щоб розібратися по суті скарги та вжити заходів, як того вимагає закон, генеральний прокурор зробив публічну заяву, яка може зашкодити взаємодії між НАБУ і САП», – наголошують у бюро.

1 грудня генпрокурор Юрій Луценко заявив в ефірі програми «Право на владу» на каналі «1+1», що отримав від НАБУ листа з проханням притягнути до відповідальності Холодницького.

«Я не буду цим займатися, просто як генеральний прокурор, маючи обмежену компетенцію щодо цих двох інституцій, проводжу з ними робочі наради… На жаль, тепер НАБУ заважає САП. Я сподіваюся, що ми зможемо допомогти двом шановним керівникам разом працювати і давати справи до суду», – сказав він.

30 листопада президент України Петро Порошенко заявив про неприпустимість поділу правоохоронних органів на «хороші нові» і «погані старі». Він сказав, що дріб’язкові відомчі чвари та з’ясовування стосунків через ЗМІ абсолютно неприйнятні, і закликав усі правоохоронні органи до злагодженої командної роботи.

У вересні нині генпрокурор України, а раніше екс-керівник парламентської фракції «Блок Петра Порошенка» Юрій Луценко заявляв про намір ініціювати певні зміни в законодавство щодо злочинів, які підслідні НАБУ.

У НАБУ та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі неодноразово заявляли, що будь-яке втручання в чужу підслідність створює ризик визнання доказів недопустимими і в подальшому створює умови для уникнення підозрюваним відповідальності. Підслідними НАБУ є найвищі посадові особи.

Крім того, у серпні стався конфлікт між працівниками новоствореного НАБУ і ГПУ, нині очолюваної Луценком.

XS
SM
MD
LG