Доступність посилання

ТОП новини

Потерпілі у справі 4 екс-бійців «Беркуту» заявляють про розмову з Порошенком 3 грудня, в АП не коментують


Учасники протесту в судовій залі Шевченківського райсуду, 2 грудня 2016 року
Учасники протесту в судовій залі Шевченківського райсуду, 2 грудня 2016 року

Потерпілі у справі щодо чотирьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут» заявляють, що у суботу, 3 грудня, відбудеться їхня розмова з президентом України Петром Порошенко. Про це вони повідомили в коментарі Радіо Свобода.

«З приводу того, хто нам організовує цю розмову, я сказати наразі не можу. Ми працюємо на те, щоб це відбулося завтра о 12:00. Зараз опрацьовується формат: як сказати президенту правду. А оскільки дуже популярним став в останні часи відеозв’язок з президентами України, наприклад, з Ростова, тому, можливо, це буде в такому вигляді», – повідомив адвокат потерпілих Олександер Башук.

За словами адвоката, потерпілі змушені були шукати альтернативні шляхи, щоб «донести інформацію до президента», оскільки Адміністрація президента не реагувала на їхні звернення.

«Коли нам кажуть, що Україна не спроможна, не має механізму чинити правосуддя в таких справах, то фактично це рівнозначно тому, щоб оголосити, що Україна не відбулася як держава. Три роки неможливо жодну людину притягнути до відповідальності! А ми знаємо, що можна. І знаємо як. Тому в першу чергу ми маємо донести правду до президента», – сказав Башук.

Натомість в Адміністрації президента поки не підтвердили і не спростували цієї інформації.

Від 30 листопада в Шевченківському районному суді Києва блокують залу судових засідань потерпілі у справі щодо чотирьох колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут», звинувачених у розгоні учасників Майдану 30 листопада 2013 року. Вони, серед іншого, вимагають зустрічі з Порошенком.

30 листопада суд переніс на 7 грудня засідання у справі колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут» Андрія Дидюка, Миколи Тягнирядна, Євгена Антонова і Юрія Шевченка. Це рішення ухвалили через відсутність представників прокуратури та двох обвинувачених.

Колишніх заступників командира «Беркуту» Дидюка й Тягнирядна, а також колишніх командирів рот Антонова й Шевченка обвинувачують у незаконному перешкоджанні проведенню вуличних походів та демонстрацій (стаття 340 Кримінального кодексу України) та перевищенні влади (стаття 365 Кримінального кодексу України) під час подій 30 листопада 2013 року, а саме – силового розгону мирної акції протесту під час подій Євромайдану.

У ніч на 30 листопада 2013 року, коли бійці нині розформованого спецпідрозділу «Беркут» розігнали мирну акцію протесту на Майдані в Києві, від дій міліції потерпіли 84 людини, які зазнали тілесних ушкоджень різного ступеня тяжкості.

Після цього, 1 грудня 2013 року, на вулиці Києва на віче вийшли кілька сотень тисяч людей.

XS
SM
MD
LG