Доступність посилання

ТОП новини

Головний результат візиту Порошенка до Польщі – угода про військову співпрацю – Потоцький


Прес-конференція Анджея Дуди та Петра Порошенка, Варшава, 2 грудня 2016 року
Прес-конференція Анджея Дуди та Петра Порошенка, Варшава, 2 грудня 2016 року

Варшава – Президент України Петро Порошенко 2 грудня відвідав з одноденним візитом сусідню Польщу. Протягом дня він зустрівся з головними посадовими особами польської держави – президентом Анджеєм Дудою, головою уряду Беатою Шидло, а також спікерами Сейму та Сенату. Під час цього візиту пролунала низка декларацій про поглиблення двосторонньої співпраці. З уст Дуди і Порошенка прозвучала критика на адресу Європейської комісії, яка надала доступ російському «Газпрому» до європейського газопроводу OPAL, що шкодить інтересам Польщі й України. Та й найважливішим результатом візиту Петра Порошенка до Варшави, на думку польських оглядачів, є укладення безтермінової угоди про співпрацю у військовій галузі.

Візит президента України Петра Порошенка до Варшави приурочили до 25-річчя визнання Польщею незалежної Української держави. Про те, що саме польська держава першою визнала незалежну Україну, говорив президент Польщі Анджей Дуда. За його словами, відтоді поляки є незмінними союзниками українців.

Сьогодні частина території України окупована Росією. Польща – а сподіваюся, що й міжнародна спільнота – ніколи не погодяться з цим фактом
Анджей Дуда

«У цю 25-у річницю потрібно наголосити, що Польща постійно з Україною, що ми постійно підтримуємо Україну в її боротьбі за незалежність і суверенність. На жаль, сьогодні частина території України безправно з порушенням міжнародного права окупована Росією. Польща – а сподіваюся, що й міжнародна спільнота – ніколи не погодяться з цим фактом», – заявив президент Польщі.

Як наголосив Анджей Дуда, важливе завдання Європи і цілого світу – покласти край збройному конфліктові на сході України. На думку польського президента, це потрібно зробити не через замороження цього конфлікту, а через його вирішення, так, аби Україна відновила контроль над своїми кордонами.

Президенти критикують Єврокомісію

Під час двосторонньої зустрічі президенти Польщі та України розмовляли про безпеку в регіоні, вибори у США, енергетику, а також про історичні питання. Керівники держав ухвалили спільну декларацію, в якій засудили рішення Європейської комісії про майже монопольний доступ російського «Газпрому» до європейського газогону OPAL. Вони закликали Єврокомісію скасувати це рішення, як таке, що загрожує енергобезпеці Європи.

На прес-конференції за результатами зустрічі, президенти повідомили й про інші двосторонні домовленості. Зокрема про те, що прискориться будівництво газопроводу-інтерконектора, з допомогою якого вдасться диверсифікувати газопостачання в Україну.

Вони також запевнили, що на польсько-українському кордоні побільшає пунктів пропуску, а на чотирьох нових відбуватиметься спільний контроль. Петро Порошенко нагадав, що для модернізації дорожньої інфраструктури на кордонах і будівництва прикордонних перетинів Польща надає Україні довготерміновий кредит на суму 100 мільйонів доларів під мінімальні відсотки.

Військова співпраця поглибиться

У присутності двох президентів польський та український міністри оборони підписали безтермінову Угоду про співробітництво в оборонній сфері. На думку польських оглядачів, саме ця домовленість є найважливішим результатом візиту Петра Порошенка до Польщі.

Міністр оборони України Степан Полторак (ліворуч) та міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич підписують Генеральну угоду між Україною і Польщею про співробітництво у сфері оборони
Міністр оборони України Степан Полторак (ліворуч) та міністр національної оборони Польщі Антоній Мацеревич підписують Генеральну угоду між Україною і Польщею про співробітництво у сфері оборони

Плани сторін щодо військового співробітництва високо оцінює Міхал Потоцький, співавтор книги «Кришталеве піаніно» в якій ідеться про найновішу історію України та місце у ній Петра Порошенка. Про перспективи військової польсько-української співпраці експерт каже: «Це досить серйозні наміри, ними передбачено створення правової бази для цілої низки напрямків військової співпраці – від логістики до засобів зв’язку, а також для навчання.

Найкраще нам вдається співпраця саме у військовій галузі
Міхал Потоцький

Спостерігаючи за польсько-українськими відносинами від кінця Євромайдану дотепер, у мене складається враження, що найкраще нам вдається співпраця саме у військовій галузі».

За словами Потоцького, навіть задля однієї цієї угоди варто було організовувати візит Петра Порошенка до Польщі. Інші декларації сторін, зокрема, у полагодженні історичних проблем, експерт вважає менш конкретними.

Під час покладання квітів до варшавського пам’ятника Тарасу Шевченку Петро Порошенко зустрівся з представниками української громади Польщі. Члени громадської організації «Євромайдан-Варшава» передали українському президентові листа. У зверненні вони запитують про те, чому дотепер непокарані винні у побитті студентів на Майдані та розстрілі Небесної Сотні, а також про невиконані передвиборчі обіцянки Петра Порошенка.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG