Доступність посилання

ТОП новини

Україна і Польща наголосили на важливості газового інтерконектора


Петро Порошенко і Беата Шидло, Варшава, 2 грудня 2016 року
Петро Порошенко і Беата Шидло, Варшава, 2 грудня 2016 року

Президент України Петро Порошенко, що перебуває з візитом у Польщі, і чільні польські посадовці наголосили на важливості побудови газопроводу-інтерконектора між двома державами.

Прискорити його будівництво доручили Петро Порошенко і його польський колега Анджей Дуда, повідомив речник голови української держави Святослав Цеголко.

Про це ж ішлося і в перебігу зустрічі президента України і прем’єр-міністра Польщі Беати Шидло.

Такий інтерконектор дасть змогу використати потенціал недавно збудованого терміналу зрідженого природного газу в польському місті Свіноуйсьце і реалізувати стратегію диверсифікації постачання газу в Україну, повідомила прес-служба голови української держави.

Газотранспортні компанії України і Польщі підписали договір про будівництво цього інтерконектора ще 2014 року, і в Києві тоді заявляли, що його є можливість увести в експлуатацію 2016 року. Нині йдеться про те, що 2017 року лише почнеться його побудова, а завершать його, можливо, 2018-го.

Україна останніми роками практично припинила закуповувати природний газ у Росії й купує його натомість у країнах Європи, де він до того ж дешевший. Для цього частина наявних газопроводів, збудованих для постачання газу з Росії через Україну на захід, запускали в реверсному режимі – у зворотному напрямку. Цих наявних реверсних потужностей може забракнути, щоб повністю забезпечити потреби України в газі. Інтерконектор між газотранспортними системами України і Польщі має на меті збільшити ці потужності постачання газу з Європи.

XS
SM
MD
LG