Доступність посилання

ТОП новини

Брехня Путіна, Сокуров і українець Сенцов. Анатомія тиранії


Олег Сенцов у російському суді, 2015 рік
Олег Сенцов у російському суді, 2015 рік

(Рубрика «Точка зору»)

Олександр Сокуров – один із найсерйозніших російських режисерів останніх десятиліть. Але це не просто обдарований митець. Це людина, яка в своїй творчості проаналізувала і зрозуміла саму природу тоталітаризму.

Те, що саме він заговорив із Путіним про Олега Сенцова – не випадковість. Не потрібно думати, що Сокуров не розумів, якою буде реакція російського президента. Як Путін буде стримувати лють і грати жовнами. Сокуров порушив всі правила, які прийняті при путінському дворі. Але він зробив це, тому що прорахував сенс свого вчинку і його можливі наслідки.

Він знає, що авторитарним правителям необхідний їхній власний комфортний світ. Світ, в якому всі аплодують. Світ, в якому ніхто не розуміє, що король голий.

Сокуров не просто заговорив з Путіним про милосердя стосовно Сенцова – так вже було, навіть завжди лояльний Микита Михалков до цього закликав. Сокуров заговорив про невинність Сенцова. Він дав зрозуміти Путіну, що світ прекрасно знає: російський правитель, брехливий і жорстокий, утримує у в’язниці невинного. Що він карає за думки, а не за вчинки.

Російський режисер Олександр Сокуров (архівне фото)
Російський режисер Олександр Сокуров (архівне фото)

Путін, звичайно, звично послався на правосуддя. Розповів Сокурову, що в Росії вирішує не він, а суд. Але всі учасники розмови – і Путін, і Сокуров, і зібрані в Кремлі діячі культури – знали, що Путін бреше. І Путін розумів: вони знають, що він бреше. По обличчю Путіна видно, що йому не дуже комфортно.

Президент Росії Володимир Путін на церемонії відкриття V Санкт-Петербурзького міжнародного культурного форуму, 2 грудня 2016 року
Президент Росії Володимир Путін на церемонії відкриття V Санкт-Петербурзького міжнародного культурного форуму, 2 грудня 2016 року

Це дуже важливо – запустити в мозок диктатора думку, що знущання над Сенцовим та іншими безневинними заручниками – не перемога, а поразка. І що всі це бачать, просто побоюються сказати в обличчя. Така думка вбиває. Цю анатомію розуміння, що інші можуть не вважати тебе великим, а натомість приховують правду, чудово описав інший великий митець – Михайло Булгаков у творі «Біг». Діалог Хлудова і солдата – класика авторитарного розчарування.

Білий генерал Хлудов повісив солдата, який сказав йому правду. Путін із Сокуровим не розправиться. І буде жити з підозрою, що оточення знає про його нікчемність. Можливо, саме ця думка і змусить його звільнити Олега. Сокуров все правильно розрахував. Адже в своїй творчості він намагався зрозуміти, як мислив Гітлер і як мислив Ленін.

Анатомію думок іншого злочинця при владі він зміг розкрити прямо під час засідання президентської Ради з культури.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG