Доступність посилання

ТОП новини

Потерпілі євромайданівці закликають президента не саботувати судовий процес 


Чому Ви, пане Президенте, зупинились? – потерпілий під час розгону Майдану 30 листопада (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:13 0:00

Чому Ви, пане Президенте, зупинились? – потерпілий під час розгону Майдану 30-го листопада (відео)

Потерпілі під час розгону Євромайдану у ніч на 30 листопада 2013 року звернулися до президента України Петра Порошенка з вимогою допомогти притягнути винуватців до відповідальності, оскільки, за їхніми словами, суди, прокуратура, правоохоронні органи і особисто генеральний прокурор Юрій Луценко саботують судовий процес.

«Оскільки ми, потерпілі, євромайданівці та наші адвокати – єдині, хто ефективно не дає злочинцям уникнути кари, ми знаємо, що заяви про «складнощі» судів та прокуратури – брехня! І ми вимушені вдатися до всіх доступних заходів, щоб донести до президента правду, але його оточення всіляко оберігає гаранта Конституції від об’єктивної інформації»,– заявляє Ірина Косова, потерпіла, голова правління «Групи 30-го листопада».

Питання не у тому, що потрібні зміни до законодавства, а у тому, що у самих правоохоронних органів, які розглядають справи Євромайдану працюють люди, що брали участь у його розгоні, каже адвокат потерпілих Олександр Башук. Колишні «беркутовці», які брали участь у розгоні студентів на Майдані 30-го листопада 2013 до сьогоднішнього дня працюють в органах внутрішніх справ поліцейськими і перебувають у статусі не обвинувачених, а свідків, а деякі з них працюють в прокуратурі і проводять допити свідків, додає він.

Серед вимог постраждалих – відставка Луценка та «призначення на його місце одного з представників євромайданівців, визнаних судами потерпілими». Претендента пропонують обрати на конкурсній основі.

«Що ще пояснити пану Луценку для того, щоб відповідно пояснити, як ці справи мають рухатись? Вони ж просто останні місяці почали сц…и нам в обличчя, і вже не робити вигляд, що йде дощ. Вони напередодні 30-го листопада заявили, що відсторонили аж 13 «беркутівців», які брали участь у подіях 30-го листопада. Ви відео дивились? 13 «беркутів»! Сотні «беркутів» били людей, а вони за три роки… Неймовірне досягнення прокуратури! Ви думаєте, Луценко цього не знає? Він це прекрасно все знає»,– каже Олександр Башук.

Активісти, потерпілі і адвокати потерпілих сподіваються, що президент зверне на них увагу, адже, за їхніми словами, він має бути особисто зацікавлений у розв’язанні справ Майдану та притягненні винуватців до відповідальності.

«Те, що ми тут сидимо і намагаємося зрушити з місця і судові процеси, і розслідування, легітимізує діючу владу. Адже наші європейські партнери очікують вироків суду стосовно злочинів, які відбулись під час Майдану. Якщо таких вироків немає, то, може, справді, правий наш ворог Росія, і у нас відбувся державний переворот?! Ми допомагаємо президенту і діючій владі стати Україні європейською правовою демократичною державою»,– каже Ігор Сіренко, потерпілий, член ГО «Групи 30-го листопада».

Потерпілі вже четверту добу не покидають залу Шевченківського районного суду Києва, де розглядається справа чотирьох екс-бійців спецпідрозділу «Беркут», звинувачених у розгоні учасників Майдану 30 листопада 2013 року.

30 листопада суд переніс на 7 грудня засідання у справі колишніх бійців спецпідрозділу «Беркут» Андрія Дидюка, Миколи Тягнирядна, Євгена Антонова і Юрія Шевченка. Це рішення ухвалили через відсутність представників прокуратури та двох обвинувачених. За словами адвоката обвинувачених Михайла Кваші, Дидюк і Антонов перебувають на стаціонарному лікуванні у госпіталі МВС, тому не змогли з’явитися на засідання. Проте довідку про стан здоров’я підозрюваних захисник не надав.

Колишніх заступників командира «Беркуту» Дидюка й Тягнирядна, а також колишніх командирів рот Антонова й Шевченка обвинувачують у незаконному перешкоджанні проведенню вуличних походів та демонстрацій (стаття 340 Кримінального кодексу України) та перевищенні влади (стаття 365 Кримінального кодексу України) під час подій 30 листопада 2013 року, а саме – силового розгону мирної акції протесту під час подій Євромайдану.

XS
SM
MD
LG