Доступність посилання

ТОП новини

Іран: продовження чинності закону щодо санкцій дискредитує США


Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф'
Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф'

Міністр закордонних справ Ірану Мохаммад Джавад Заріф заявляє, що схвалення Конгресом США законопроекту, що продовжує чинність старого закону про санкції щодо Тегерана, дискредитує Сполучені Штати. Після прибуття з візитом до Індії 3 грудня Заріф наголосив, що продовження санкцій «показує відсутність довіри до уряду США».

Раніше Тегеран вказував, що такі дії США є порушенням ядерної угоди, досягнутої торік між Іраном і світовими державами.

Раніше цього тижня у США Сенат Конгресу одноголосно схвалив законопроект, що продовжує чинність старого закону про санкції щодо Ірану.

Закон про продовження режиму санкцій щодо Ірану має, зокрема, дозволити Сполученим Штатам покарати Тегеран у разі порушення Іраном умов укладеної 2015 року ядерної угоди.

Палата представників Конгресу раніше вже проголосувала за аналогічний законопроект про продовження на 10 років дії закону про санкції проти Ірану.

Тепер документ іде на підпис президентові Баракові Обамі, і, як вважають, він підпише його.

Цей закон уперше був ухвалений 1996 року, щоб запобігти здобуттю Іраном ядерної зброї. Чинність нинішнього закону закінчується наприкінці 2016 року.

Сполучені Штати, відповідно до ядерної угоди, скасували частину санкцій щодо Ірану, накладених через його ядерну програму, а Іран різко обмежив свою ядерну програму до рівня, що виключає можливість створення ядерної зброї, в обмін на поступове скасування санкцій проти нього.

Водночас законодавці США прагнуть залишити для наступних президентів країни механізм відновлення санкцій у разі майбутніх провокацій із боку Ірану, зокрема, можливого порушення ядерної угоди.

Нині майбутнє цієї угоди є невизначеним, бо обраний майбутній президент США, республіканець Дональд Трамп виступав під час виборчої кампанії з різкою критикою домовленостей із Іраном, а республіканці в Конгресі ще торік проголосували проти ядерної угоди.

Трамп, зокрема, багато разів називав ядерну угоду з Іраном «катастрофічною» й заявляв, що одностороннє скасування з боку США цієї угоди між Іраном і шістьма країнами світу буде його «найпершим пріоритетом».

XS
SM
MD
LG