Доступність посилання

ТОП новини

В Італії 4 листопада відбудеться референдум щодо конституційної реформи


Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці
Прем’єр-міністр Італії Маттео Ренці

В Італії в неділю, 4 грудня, відбудеться референдум щодо конституційної реформи, який, як відзначають західні інформагенції, може виявити рівень «антиєвропейських» настроїв в країні. Перед виборцями ставиться питання про доцільність посилення владних повноважень проєвропейськи налаштованого прем’єр-міністра Маттео Ренці, які дозволили б голові уряду здійснювати економічні реформи.

Політичні сили, які критикують Європейський союз, закликають голосувати проти, сподіваючись на відставку прем’єра і вихід Італії з єврозони, а, можливо, також і з ЄС. Перемога на референдумі таких сил означатиме посилення популістського «Руху п’яти зірок» Беппо Ґрілло і «Ліги півночі» Маттео Сальвіні. Обидва вони є критиками ЄС і симпатиками президента Росії Володимира Путіна.

Ренці пообіцяв піти у відставку, якщо італійці відкинуть його план зменшення впливу верхньої палати парламенту (Сенату) і передачі повноважень регіональної влади в руки уряду. Критики стверджують, що реформа послабить життєво важливі демократичні механізми стримувань і противаг і зробить уряд «занадто сильним».

XS
SM
MD
LG