Доступність посилання

ТОП новини

Австрія: кандидат від ультраправих Гофер визнав поразку на виборах президента


Кандидат у президенти Австрії Ван дер Беллен із дружиною на виході з виборчої дільниці у 6-му окрузі Відня, Австрія, 4 грудня 2016 року
Кандидат у президенти Австрії Ван дер Беллен із дружиною на виході з виборчої дільниці у 6-му окрузі Відня, Австрія, 4 грудня 2016 року

Кандидат від ультраправої «Партії свободи» 45-річний Норберт Гофер 4 грудня поступився у другому турі на виборах президента країни незалежному кандидату, колишньому лідеру «Партії зелених» 72-річному Ван дер Беллену.

Згідно з попередніми даними, у Гофера 46% голосів виборців, тоді як у Ван дер Беллена – 54%.

Гофер на своїй сторінці у Facebook закликав австрійців бути єдиними у прийнятті результатів виборів, але додав, що «дуже засмучений» поразкою.

Обоє кандидатів мають різне бачення політичного курсу країни. Так, Гофер обіцяв запровадження суворого прикордонного контролю і заборону мусульманкам носити паранджу в громадських місцях. Також він казав, що «іслам не має ніякого місця в Австрії», погрожував розпустити уряд, якщо той не введе жорстких законів щодо мігрантів з країн Близького Сходу. Якби Гофер переміг, то він став би першим ультраправим главою держави в державі-члені ЄС.

На противагу йому, Ван дер Беллен рішуче підтримує Європейський Союз і виступає за ліберальну політику щодо мігрантів. Він часто називає себе «нащадком біженців».

«Те, що відбувається сьогодні тут, має значення для всієї Європи», – сказав він після того, як кинув бюлетень у скриньку для голосування 4 грудня.

Президента в Австрії обирають терміном на шість років. Це доволі символічна політична фігура, якщо порівнювати з повноваженнями, що має прем’єр-міністр. Однак президент має право розпустити уряд.

XS
SM
MD
LG