Доступність посилання

ТОП новини

Загроза російської агресії можлива з різних напрямків – Генштаб ЗСУ


Віктор Муженко
Віктор Муженко

Загроза масштабної російської агресії надходить не тільки зі сходу України, а й з півночі, південного заходу і тимчасово окупованого Криму, де Росія зосередила значні наступальні можливості. Про це агенції «Укрінформ» заявив начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко.

«Загроза для України виходить відусюди, де є російські війська. Це не лише Схід. Ми можемо чекати удару від російських угруповань з півночі, з південного заходу і з півдня, з Криму, де росіяни зосередили суттєві наступальні спроможності», – сказав Муженко.

За його словами, в Генштабі реально оцінюють загрози військового характеру і прораховують можливі сценарії розвитку подій у разі масштабної російської агресії.

«Ці сценарії відпрацьовуються під час навчань, ми вчимося мобільній та гнучкій обороні, концентруємо зусилля на найбільш загрозливих напрямках», – додав начальник Генштабу ЗСУ.

Муженко зазначив, що нині бойовий потенціал української армії значно вищий, ніж до початку збройного конфлікту на Донбасі, війська навчені і оснащені сучасною зброєю та зв’язком, а військові отримали реальний досвід бойових дій.

Бойові дії на Донбасі тривають від квітня 2014 року. Тоді влада України оголосила проведення антитерористичної операції на частині територій Донецької і Луганської областей. Низка населених пунктів Донбасу, зокрема Донецьк і Луганськ, окуповані спільними силами російських військ і підтримуваних Росією бойовиків-сепаратистів. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

За даними ООН, станом на вересень цього року на Донбасі загинули понад 9,6 тисячі людей, понад 22 тисячі були поранені.

XS
SM
MD
LG