Доступність посилання

ТОП новини

Кілька моментів змушують говорити про воєнні злочини Росії у Сирії – Human Rights Watch


Мертві тіла на вулиці в Східному Алеппо. 30 листопада 2016 року
Мертві тіла на вулиці в Східному Алеппо. 30 листопада 2016 року

Невибіркова зброя, бомбардування лікарень, касетні бомби – все це представлено у вигляді фотографій, відео та розповідей очевидців, які вижили в сирійському місті Алеппо у вересні-жовтні цього року.

«Я в той час спав удома. Це десь метрів за 250-300 від того місця, куди ракета влучила. Я чув, як вона летить і падає на землю. І звук був не як завжди. Не схожий на звичайний вибух. Схожий на землетрус слабкий, навіть мої родичі в Бустан-аль-Каср відчули поштовх. Десь хвилин через 15-20 я був на місці. Дивно, що прямо ціла будівля повністю обвалилася. Приїхала Сирійська цивільна оборона – поранених не знайшли. Всі, хто був в будівлі, загинули. Нікого врятувати не вдалося. Ми нічого не могли зробити. Цивільна оборона вісім днів працювала, багато трупів витягли», – ця розповідь депутата революційної ради сирійської опозиції Мохаммеда Ніхада наведена в доповіді правозахисної організації Human Right Watch. Бомбові удари проводилися 23 вересня. Ще один свідок попадання в будинок змалював таку ж картину – будинок зруйнувався повністю. Такий вибух і руйнування свідчать про те, що бомбили проникаючою або потужною фугасною бомбою з детонатором уповільненої дії.

Ще один наліт авіації – 11 жовтня. «11 жовтня бомби потрапили щонайменше у два житлові будинки в районі Бустан-аль-Каср», – пише Human Rights Watch. Місцевий житель Ахмад К. розповів в телефонному інтерв'ю, що 11 жовтня пішов до своєї тещі, яка не відповідала на дзвінки: «Будинок був знесений вщент, його просто більше не було. Щемливе почуття: ти знав це місце, а тепер його немає. Я там жив, коли ми тільки одружилися. А тепер там – нічого. Нема будинку. П'ять поверхів було і підвал на п'ять метрів вниз. Бомба перетворила це на купу руїн, і всіх, хто був усередині, поховало під руїнами».

Будинок склався. Ми три години батька відкопували – руками і підручним інструментом. Ніяких там збройних груп навколо не було. Ніяких солдатів. Мечеть, будинки, магазини, школи, клініки. Це житловий район
Закарія Араб

Житель Марджі Закарія Араб розповідає, що на світанку 17 жовтня почув літаки над головою. За його словами, близько 5:15 бомба потрапила в сусідній будинок, який належав його батькові: «Будинок склався. Ми три години батька відкопували – руками і підручним інструментом. Ніяких там збройних груп навколо не було. Ніяких солдатів. Мечеть, будинки, магазини, школи, клініки. Це житловий район».

Кілька моментів змушують говорити про воєнні злочини. Лікарня – це об’єкт, що особливо захищається, і те, що її бомбили кілька разів, показує, що це було зроблено зловмисно. Той факт, що вони використовували таку потужну і невибіркову зброю в населеному пункті, де десятки тисяч мирних жителів, показує необережність, яка, ми вважаємо, досягає масштабу воєнного злочину
Уле Солванг

– Кілька моментів змушують говорити про воєнні злочини, – каже Радіо Свобода заступник директора Human Rights Watch з надзвичайних ситуацій Уле Солванг. – Насамперед це зібрані докази того, що російсько-сирійська коаліція кілька разів бомбила лікарню в Алеппо. Лікарня – це об’єкт, що особливо захищається, і те, що її бомбили кілька разів, показує, що це було зроблено зловмисно. На нашу думку, це очевидний воєнний злочин. А той факт, що вони використовували таку потужну і невибіркову зброю в населеному пункті, де десятки тисяч мирних жителів, показує необережність, яка, ми вважаємо, досягає масштабу воєнного злочину.

– Коли Ви говорите про невибіркову зброю, що мається на увазі?

Запальну зброю не можна використовувати в населених пунктах, але в східному Алеппо ця зброя була використана кілька разів
Уле Солванг

– Це, наприклад, касетна зброя, касетні бомби, запальна зброя. Як ви знаєте, більшість країн у світі повністю заборонили використання касетних бомб через те, що це невибіркова зброя. Запальну зброю теж не можна використовувати в населених пунктах, але, на жаль, ми бачили, що в східному Алеппо ця зброя була використана кілька разів.

– У вашій доповіді також йдеться про так звані проникаючі бомби, які можуть руйнувати бетонні покриття або бетонні укриття. Як збиралися докази? І наскільки можна їм довіряти? Можливо, сирійська опозиція намагається таким чином зупинити просування сирійської урядової армії вглиб східного Алеппо?

Місяць на початку осені ми виявили 950 нових воронок, що показує масштаб бомбардувань. З руйнувань ми часто бачили, що зруйновано цілу будівлю, тож йдеться про дуже потужну зброю
Уле Солванг

– Наші докази – це, по-перше, інтерв'ю з місцевими жителями, які нам розповідали, які руйнування були. Чи були в цих місцях бойовики – це для нас дуже важливе питання. Друге. Ми проаналізували відеозйомки, фотографії, які ми знайшли в інтернеті і які надіслали нам місцеві жителі. По-третє, ми подивилися супутникові зйомки, де були чітко видні руйнування. За цей місяць на початку осені ми виявили 950 нових воронок, що показує масштаб бомбардувань. У більшості випадків ми не змогли встановити, яку саме зброю було використано, але з руйнувань ми часто бачили, що зруйновано цілу будівлю, тож йдеться про дуже потужну зброю.

– Незважаючи на те, що ви виступили разом з коаліцією з декількох сотень неурядових і правозахисних організацій, шанси на те, що ваш заклик розслідувати бомбардування Алеппо і оцінити їх на предмет воєнних злочинів пройде через Раду безпеки ООН, практично дорівнюють нулю через позицію Росії. Що ви збираєтесь робити?

Росія готова використовувати своє вето, щоб Рада безпеки нічого не сказала з приводу Сирії. Час, щоб Генеральна асамблея сказала свою думку, зробила все, щоб припинити ці незаконні авіаудари, які ми бачимо зараз. 74 країни вже попросили втручання Генеральної асамблеї
Уле Солванг

– Так, це правда. На жаль, історія показує, що Росія готова використовувати своє вето, щоб Рада безпеки нічого не сказала з приводу Сирії. Тому ми зараз просимо виступити Генеральну асамблею ООН. Коли такий стан в Раді безпеки, час, щоб Генеральна асамблея сказала свою думку, зробила все, щоб припинити ці незаконні авіаудари, які ми бачимо зараз. І про це говорить зараз не тільки неурядова коаліція. 74 країни вже попросили втручання Генеральної асамблеї, – каже Уле Солванг.

Одна з найвідоміших лікарень в Алеппо – медичний центр Ас-Сахур. З 28 вересня до 14 жовтня цей центр чотири рази зазнавав авіаударів. Ударів зазнавали і центри так званих «Білих касок» – пошуково-рятувальних груп, які врятували сотні людей з-під завалів. Сирійська моніторингова група «Центр документування порушень» зафіксувала загибель в результаті бомбардувань понад 440 цивільних осіб, серед яких – більше ніж 90 дітей.

Неурядові організації також закликають ООН вжити заходів, щоб 200 тисячам жителів, які залишаються в східному Алеппо, була надана гуманітарна допомога. 2 грудня до цього заклику приєдналася прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей. «Схоже, в уряді Великобританії на ґрунті русофобії втратили об'єктивне уявлення про те, що відбувається в Сирії, в тому числі в Алеппо», – відповіли в російському Міністерстві оборони.

Лікарняна палата після бомбардувань. Східний Алеппо, 1 жовтня 2016 року
Лікарняна палата після бомбардувань. Східний Алеппо, 1 жовтня 2016 року

Оригінал матеріалу – на сайті Російської редакції Радіо Свобода

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG