Доступність посилання

ТОП новини

Омелян: на європейські дороги для України потрібно щорічно 50 мільярдів гривень


Володимир Омелян
Володимир Омелян

Міністр інфраструктури Володимир Омелян вважає, що Україні потрібно щорічно протягом 10 років витрачати не менше 50 мільярдів гривень, щоб досягти європейських стандартів у дорожньому покриті. Про це він розповів в ефірі Радіо Свобода.

«Дороги зруйновані. Нам необідні щорічні вливання щонайменше 50 мільярдів гривень, щоб ми мали ефект протягом 10 років і мали абсолютно європейські стандарти. Над цим ми і працюємо, створивши державний дорожній фонд», – сказав він.

Міністр розраховує, що до кінця 2016 року вдасться здати понад 1000 кілометрів відновлених за цей рік доріг.

«Ми хочемо, щоб ця цифра була подвоєна, бо це всього-на-всього менше 1 % від усієї кількості доріг», – заявив Володимир Омелян, додавши, що без грошей ремонту доріг не буде.

За його словами, окремі варіанти фінансування – концесійні дороги, які існуватимуть паралельно, а також залучення іноземних коштів.

«Львівська область, Закарпаття – ми отримали кредити від Польщі і Угорщини. За рахунок цих коштів відновимо магістралі, які примикають до західного кордону», – зазначив міністр.

Володимир Омелян також розраховує, що вже цього четверга Верховна Рада проголосує за введення плати за проїзд українським магістралями для вантажівок іноземної реєстрації.

У листопаді Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає створення Державного дорожнього фонду України. Серед іншого, документ передбачає, що акцизний податок з виробленого в Україні пального, з ввезеного в Україну пального та ввізне мито на нафтопродукти, зараховуються до спеціального фонду державного бюджету у 2018 році у розмірі 50 відсотків, у 2019 році – у розмірі 75 відсотків. Цей закон набирає чинності з 1 січня 2018 року.

XS
SM
MD
LG