Доступність посилання

ТОП новини

Уряд затвердив порядок виплат сім’ям військових, які потрапили в полон


©Shutterstock
©Shutterstock

Кабінет міністрів затвердив порядок виплати грошового забезпечення сім’ям військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах чи зниклих безвісти. Відповідну постанову №884 уряд ухвалив 30 листопада.

Документ передбачає, що виплата грошового забезпечення здійснюється з дня захоплення військовослужбовців членам їхніх сімей за заявою на ім’я командира (начальника, керівника) військової частини. Кошти перераховуватимуть до повного з’ясування обставин захоплення військовослужбовців.

Крім того, відповідно до затвердженого порядку, за цими військовослужбовцями зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням, надбавки за вислугу років, інших щомісячних додаткових виплат.

Також уряд доручив Міністерству оборони, іншим центральним органам виконавчої влади, що здійснюють керівництво військовими формуванням,здійснити перерахунок розміру грошового забезпечення військовослужбовців, захоплених у полон або заручниками, а також інтернованих у нейтральних державах або зниклих безвісти.

У вересні Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає, що за військовослужбовцями, захопленими в полон або заручниками, зберігаються виплати в розмірі посадового окладу за останнім місцем служби, окладу за військовим званням та інші. Сім’ям таких військовослужбовців щомісячно виплачується грошове забезпечення, в тому числі додаткові та інші види грошового забезпечення. Дія закону поширюється на правовідносини, які виникли до набрання ним чинності.

Проте, згідно з документом, це правило не поширюватиметься на тих військовослужбовців, які добровільно здалися в полон, самовільно залишили військові частини (місця служби) або дезертирували зі Збройних сил України. Президент України Петро Порошенко підписав цей закон.

За останніми даними СБУ, у полоні бойовиків перебувають 108 громадян України, безвісти зниклими вважають 495 людей, з яких 135 – військовослужбовці і співробітники правоохоронних органів.

Звільнення заручників є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG