Доступність посилання

ТОП новини

Україна-Білорусь: переформатування відносин?


Ілюстраційне фото. Акція білоруських активістів на підтримку України «Назавжди разом». Брюсель, березень 2015 року
Ілюстраційне фото. Акція білоруських активістів на підтримку України «Назавжди разом». Брюсель, березень 2015 року

Київ – Від спільних білорусько-російських військових навчань до голосування проти української резолюції щодо анексованого Криму – такі дії з боку влади Білорусі в Україні розцінили вкрай негативно. Ба більше, у Києві чути голоси про необхідність переглянути формат відносин між Києвом і Мінськом. Першим таку думку висловив постійний представник України в ООН Володимир Єльченко, а за ним подібну ідею озвучила і голова комітету у закордонних справах Верховної Ради України Ганна Гопко.

​Спільні військові навчання збройних сил Росії та Білорусі на білоруській території, наміри Росії розмістити у Білорусі військову авіабазу, голосування Білорусі в ООН проти української редакції резолюції щодо Криму – подібні дії Мінська у Києві сприйняли негативно.

У 2016 році неподалік від кордону Білорусі і Польщі відбулися спільні білорусько-російські військові маневри.

За повідомленнями ЗМІ, участь у навчаннях взяли російські військові з псковської 76-ї десантно-штурмової дивізії – свого часу ця дивізія брала участь у двох чеченських війнах та в анексії Криму. У Києві та Варшаві припустили, що росіяни «відпрацьовували» напади, відповідно, на Польщу й Україну з території Білорусі.

Щоправда, народний депутат, військовий експерт Дмитро Тимчук, коментуючи проведення Білоруссю та Росією спільних військових навчань, зазначив: Росія навряд чи використає Білорусь як плацдарм для сухопутного вторгнення в Україну. Адже болота і ліси українського Полісся непридатні для переміщення військ і бронетехніки, вважає експерт.

Дмитро Тимчук
Дмитро Тимчук

Загроза полягає в тому, що авіаційний ударний кулак Росії в Білорусі буде нарощуватися
Дмитро Тимчук

«Якщо розглядати наші північні і північно-східні регіони як можливий театр військових дій, то я ставлюсь до цього досить скептично. Наш північний напрямок – це Полісся. Навіть у Другу світову війну бойові дії там йшли в досить обмежених масштабах. Ліси і болота не призначені для дій великих з'єднань. Але є й інша загроза. Вона полягає в тому, що авіаційний ударний кулак Росії в Білорусі буде нарощуватися. Ось це вже дійсно реальна проблема, яка може з'явитися у разі широкомасштабного вторгнення з боку Росії», – наголошує Тимчук у статті для видання «Апостроф».​

Білорусь перебуває у фарватері Кремля – експерти

Значно більше проблем, на думку фахівців, викликають відверто антиукраїнські кроки Білорусі на міжнародній арені. Як приклад наводять голосування щодо «кримської резолюції»: 15 листопада Третій комітет Генеральної асамблеї ООН, що займається правами людини, схвалив проект резолюції з критичною оцінкою становища з правами людини в анексованому Росією Криму. Серед країн, які голосували «проти», була і Білорусь.

16 листопада постійний представник України в ООН Володимир Єльченко, коментуючи це рішення, назвав позицію білоруських дипломатів «антиукраїнською» і запропонував переглянути українсько-білоруські стосунки на міждержавному рівні.

Віце-спікер парламенту України, уповноважений президента України з мирного врегулювання ситуації у Донецькій та Луганській областях Ірина Геращенко позицію Білорусі назвала «ножем у спину».

Що стосується позиції Білорусі, то ми її розцінюємо як ніж у спину
Ірина Геращенко

«Що стосується позиції Білорусі, то ми її розцінюємо як ніж у спину. Ми дякуємо білоруській стороні за незалежний майданчик у Мінську, і ми цінуємо це. Але незалежний майданчик має бути незалежним в усіх позиціях, а не заангажованим в одну сторону. І тому ми звертаємось до білорусів з проханням так само шанувати право України відстоювати нашу незалежність і суверенітет і розуміти, що наступним буде Мінськ, якщо сьогодні Київ не захистить нашу незалежність», – зазначила Геращенко.

Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

«24 години на добу Москва обробляє білоруса, роблячи з українця «ворога»

Колишній посол України у Білорусі Роман Безсмертний нічого надзвичайного у такій позиції Мінська не побачив – білоруські дипломати виконували вказівку Кремля. І це не поодинокий подібний випадок, каже політик. До того ж, на території Білорусі вільно мовлять російські ЗМІ, цілодобово паплюжачи Україну і створюючи з українців образ «ворога-бандерівця» для білорусів.

Роман Безсмертний
Роман Безсмертний

«24 години на добу Москва обробляє білоруса, роблячи з українця «ворога». Що стосується зовнішньополітичних речей, то Мінськ може лише у тій частині діяти самостійно, що не цікавить Кремль.

Що би з Мінська не пояснювали, але їхні дипломати отримали пряму вказівку з Москви і виконали її
Роман Безсмертний

Що би з Мінська не пояснювали, але їхні дипломати отримали пряму вказівку з Москви і виконали її», – пояснив Безсмертний у розмові з кореспондентом Радіо Свобода.

Незалежні експерти не виключають ускладнення взаємин між Києвом і Мінськом, хоча саме столиця Білорусі залишається дипломатичним центром переговорів щодо розв’язання конфлікту на Донбасі і повернення окупованих територій Донеччини і Луганщини під контроль України. Варто також зазначити, що у Мінську вже два роки немає посла України, й офіційному Мінську фактично немає з ким проводити консультації на високому дипломатичному і політичному рівні, перш ніж на міжнародній арені обговорювати українську проблематику. Про це у розмові з Радіо Свобода каже білоруський політолог, який працює у Києві (аналітичний центр «Український інститут майбутнього») Ігор Тишкевич.

Що для України важніше – почути від білорусів «ми вас любимо» чи щоб вони допомогли?
Ігор Тишкевич

«Що для України важніше – почути від білорусів «ми вас любимо» чи щоб вони допомогли? Бо ж економічні стосунки у різних галузях дуже вигідні для України. Так, українські військові на параді до Дня Незалежності були вдягнені у форму, пошиту в Білорусі», – зазначив експерт.

За його словами, українцям не варто перейматись результатами спільних навчань військовослужбовців Росії та Білорусі, оскільки чи не найкращі полігони для подібних навчань розташовані на білоруській території. Оскільки Білорусь і Росія мають низку двосторонніх угод щодо спільної безпеки, то їхні збройні сили проводили, проводять і будуть надалі проводити спільні навчання на цих полігонах, каже Тишкевич.

Київ повинен ставитися вкрай обережно до висловлювань українських політиків, чиновників й експертів на адресу Білорусі, зауважує політолог й історик Олександр Палій. Не варто чекати погіршення або переформатування українсько-білоруських стосунків за нинішніх умов, коли Мінськ залишився наразі єдиним майданчиком багатосторонніх переговорів щодо розв’язання військового конфлікту на Донбасі, зазначає фахівець у розмові з кореспондентом Радіо Свобода.

Олександр Палій
Олександр Палій

«У нас велика ділянка кордону з Білоруссю, тож варто розуміти, що будь-якої миті цей кордон може стати українсько-російським», – каже Палій.

Україна не має співпрацювати з режимом Лукашенка – Безсмертний

У цілому, як зазначають експерти, Київ робить помилку, намагаючись домовлятись з одіозним президентом Білорусі Олександром Лукашенком. Натомість, українській громаді, патріотичним політичним силам варто підтримувати білоруську політичну опозицію і громадський сектор, вважає Роман Безсмертний.

«Україна повинна була від самого початку і має тепер займати позицію: режим Лукашенка з точки зору демократичних цінностей, проголошених як пріоритет, є неприйнятний. І тому всі ці спроби якимось чином працювати, співпрацювати лише продовжує агонію режиму Лукашенка», – пояснив Безсмертний в інтерв’ю Радіо Свобода свою позицію.

Не виключено, що ініціативи на підтримку білоруських патріотів будуть здійснювати у рамках «Балто-Чорноморської осі», про створення якої у Києві говорили 1 грудня, на форумі «Через діалог до довіри», учасники якого проголосили головною метою створити гуманітарну платформу, яка об’єднає політиків, журналістів, митців та суспільство для пошуку порозуміння між Україною, Білоруссю, Польщею і країнами Балтійського регіону.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG