Доступність посилання

ТОП новини

Через Онищенка затрусило коаліцію?


Олександр Онищенко під час засідання Верховної Ради. Архівне фото
Олександр Онищенко під час засідання Верховної Ради. Архівне фото

Обвинувачений у корупції народний депутат Олександр Онищенко виступив із черговими викривальними заявами на адресу президента Петра Порошенка та його близького оточення. У «Блоці Петра Порошенка» ці заяви назвали спробою дестабілізувати політичну ситуацію. Натомість фракція Радикальної партії вимагає створити спеціальну парламентську комісію для розслідування оприлюдненої депутатом-утікачем інформації. За оцінками експертів, подальший розвиток подій залежить від переконливості доказів, якими володіє Олександр Онищенко, і від того, як на них відреагують на Заході.

​За словами Олександра Онищенка, його фірми могли регулярно вигравати тендери в державної кампанії «Центренерго» на постачання газу завдяки тому, що він віддавав частину коштів людям із близького оточення глави держави. З кожної тисячі кубометрів газу він віддавав 2000 гривень готівки.

Прибуток з газового бізнесу вони забирали собі… СМС-ку від Кононенка показати вам?
Олександр Онищенко

«Подивіться на державний «Центренерго», подивіться на мої компанії, які весь час вигравали в них на постачання газу. І як би я міг вигравати ці поставки – самі подумайте – при тому, що газ продавався за максимальною ціною? Тобто, умовою таких поставок була завжди віддача порядку 2000 гривень у бік Кононенка. Тобто прибуток з газового бізнесу вони забирали собі… СМС-ку від Кононенка показати вам?» – розповів Олександр Онищенко в інтерв’ю «Настоящему времени».

«Порошенко називав Яценюка своїм ворогом» – Онищенко
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:56 0:00

Він також підтвердив, що передав спецслужбам США компромат щодо Петра Порошенка – таємно зроблені записи розмов із президентом. Крім того, в британській газеті The Independent вийшла стаття, де наводяться слова Олександра Онищенка про те, що на прохання неназваного високопосадовця він свого часу витратив близько 30 мільйонів доларів на кампанію проти тодішнього прем’єра Арсенія Яценюка.

Онищенко про отримання Порошенком готівки за поставки газу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:02:30 0:00

У «Народному фронті» кажуть, що і так все знали

У «Блоці Петра Порошенка» зазначили із цього приводу, що таким чином Москва намагається дестабілізувати політичну ситуацію в Україні.

Кремль не спить і пробує розбалансувати роботу Верховної Ради – уже тепер через звинувачення Онищенка
Ірина Луценко

«Кремль не спить і пробує розбалансувати роботу Верховної Ради – тепер через звинувачення Онищенка в британській газеті The Independent, яка належить російському олігарху Олександру Лебедєву. Розбалансувати роботу саме коаліції», – стверджує заступник голови фракції «Блоку Петра Порошенка» Ірина Луценко.

Між тим, в іншій фракції парламентської більшості – «Народному фронті» – коментуючи заяви Олександра Онищенка, не заперечують, що на дискредитацію уряду Арсенія Яценюка були кинуті значні кошти.

Для нас це не було новиною. Стільки бруду лилося протягом десяти місяців – і бачимо, що це профінансовано в сумі 30 мільйонів доларів
Максим Бурбак

«Для нас це не було новиною. Стільки бруду лилося протягом десяти місяців – і бачимо, що це профінансовано в сумі 30 мільйонів доларів», – наголошує голова фракції «Народного фронту» Максим Бурбак.

Натомість голова фракції Радикальної партії Олег Ляшко зажадав створення спеціальної депутатської слідчої комісії.

«Колега Онищенко заявляє, що 70 депутатів беруть гроші щомісяця – від 20 до 100 тисяч доларів. Коли депутат-корупціонер Онищенко заявляє, що голосування за генерального прокурора було за гроші, відставка голови СБУ Наливайченка відбувалася за гроші і ціла низка голосувань була за гроші, то ви хочете сказати, що ми маємо не звертати на це уваги?!» – зазначив із цього приводу Олег Ляшко.

Чи є реальні докази?

Це не той випадок, коли треба було платити гроші. Яценюк сам усе зробив для того, щоб себе дискредитувати
Борислав Береза

Коментуючи ситуацію для Радіо Свобода, позафракційний народний депутат Борислав Береза зазначив, що створення парламентської слідчої комісії неможливе без підтримки однієї з фракцій більшості. З огляду на це він припускає, що в «Народному фронті» «будуть торгуватися». Він також сумнівається в результативності як парламентського слідства, так і в переконливості нових викривальних заяв Олександра Онищенка.

«Це не той випадок, коли треба було платити гроші. Яценюк сам усе зробив для того, щоб себе дискредитувати», – зазначає Борислав Береза.

Політтехнолог Сергій Гайдай припускає, що подальший розвиток ситуації залежатиме, насамперед, від того, як на оприлюднений Олександром Онищенком компромат відреагують на Заході.

Сергій Гайдай
Сергій Гайдай

Якщо в Онищенка є реальні докази корупційних дій президента та його оточення, і цю інформацію зроблять публічною, то справа може дійти до імпічменту чи до відставки президента
Сергій Гайдай

«Якщо дійсно правда, що він передав докази американським правоохоронцям, то все буде залежати від того, як вони це використають. Якщо в Онищенка є реальні докази корупційних дій президента і його оточення і цю інформацію зроблять публічною, то справа може дійти до імпічменту чи до відставки президента, бо цього вимагатимуть наші західні партнери. Але ми ще не бачили цих записів», – каже експерт у коментарі Радіо Свобода.

За словами Сергія Гайдая, «сьогодні Порошенко є для України дуже слабкою ланкою».

Олександра Онищенка звинувачують в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку й продажу природного газу, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько 3 мільярдів гривень. Верховна Рада надала згоду на притягнення його до кримінальної відповідальності, затримання та арешт. Проте напередодні голосування, скориставшись статусом народного депутата, Олександр Онищенко залишив Україну. Зараз він оголошений у національний розшук. Коментуючи заяви депутата-втікача, в Адміністрації президента Радіо Свобода сказали, що «на пана Онищенка з усім його так званим компроматом очікують в Україні правоохоронні органи».

  • Зображення 16x9

    Дмитро Шурхало

    Співпрацюю з Радіо Свобода, був кореcпондентом і редактором (2008–2017), зараз веду програму «Історична Свобода». Спеціалізуюсь на політиці та історії. Народився в 1976 році у Сумах. Закінчив факультет журналістики Львівського університету імені Івана Франка. Працював у газетах «Пост-Поступ», «Київські відомості», «Вечірні вісті», журналі «Власть дєнєг». Автор книжок «Українська якбитологія», «Міфи Другої світової війни» та «Скоропадський, Маннергейм, Врангель: кавалеристи-державники».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG