Доступність посилання

ТОП новини

ЄС: заборона на експорт лісу-кругляка з України не подолає незаконну заготівлю


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У Представництві Євросоюзу в Україні заявляють, що заборона на експорт лісу-кругляка запроваджена в Україні в інтересах низки зацікавлених груп і не запобігає незаконній лісозаготівлі й контрабанді деревини, а також обмежує вільну торгівлю. Про це йдеться в заяві представництва, опублікованій ввечері 5 грудня.

Водночас у ЄС зазначають, що поділяють бажання українців захистити ліси й готові надати підтримку в цьому напрямку.

«Ми добре розуміємо занепокоєння, що їх висловлюють ті громадяни України, які турбуються про українські ліси та виступають проти неконтрольованої вирубки лісів, незаконної лісозаготівлі чи обкрадання українських природних ресурсів. Можливо, ви помітили те, що, попри заборону на експорт лісу-кругляка, в Україні продовжується незаконна лісозаготівля та контрабанда деревини», – мовиться в заяві.

«ЄС виступає проти нинішньої заборони на експорт лісу-кругляка, бо вона є обмеженням вільної торгівлі. Вона суперечить міжнародним зобов’язанням України в рамках Світової організації торгівлі і в рамках Угоди про асоціацію між ЄС та Україною. Угоди про вільну торгівлю, які стимулюють економічне зростання та створюють робочі місця для обох партнерів, означають рівний доступ до ринків одне одного. ЄС відкриває свій спільний ринок для України, пропонуючи величезні можливості для українських компаній, і від України очікують того самого щодо ЄС», – додали в представництві ЄС.

Верховна Рада 9 квітня 2015 року ухвалила закон, яким на 10 років заборонила експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів у необробленому вигляді (лісу-кругляка).

Європейський союз нещодавно заявив, що сподівається на зняття Україною найближчими тижнями мораторію на експорт деревини. Зокрема, це назвали ключовою умовою надання Україні чергового траншу макрофінансової допомоги в розмірі 600 мільйонів євро.

XS
SM
MD
LG