Доступність посилання

ТОП новини

Онищенко оприлюднив аудіодокази. Від НАБУ вимагають це розслідувати


Олександр Онищенко
Олександр Онищенко

Депутат Олександр Онищенко оприлюднив аудіозапис розмови з колегою по Верховній Раді Олесем Довгим про те, як йому уникнути покарання за корупційні злочини. Довгого він називає «переговорником від президента». У «Народному фронті» тим часом обурюються іншою заявою депутата-утікача – про 30 мільйонів доларів на дискредитацію екс-прем’єра Арсенія Яценюка. Від НАБУ тепер вимагають розслідувати оприлюднену Онищенком інформацію. У бюро ж закликають Онищенка надати документальні підтвердження його слів.

​Обвинувачений у корупції депутат Олександр Онищенко перейшов від загальних заяв до оприлюднення доказів. Він надав ресурсу «Страна.ua» аудіозапис своїх переговорів із, за його словами, депутатом Олесем Довгим, якого Онищенко називає «переговірником від президента».

​Олександр Онищенко також розповів виданню, що має записи розмов із президентом Петром Порошенком. Їх він, однак, оприлюднювати не поспішає. Водночас депутат поділився однією з історій, що має стосунок до глави держави.

За словами Онищенка, за кілька днів до голосування про зняття з нього депутатської недоторканності президент запросив його до себе на зустріч.

«Президент зайшов у кабінет, озвучив кілька пропозицій, загальна суть яких зводилася до того, щоб я не їхав, що він на моєму боці. Насамкінець він дав мені слово президента. Так і сказав: «Даю тобі слово президента, що нічого не трапиться, якщо ти залишишся в Україні», і закріпив домовленість рукостисканням. А вже через чотири дні Рада зняла з мене недоторканність і дала згоду на затримання й притягнення мене до кримінальної відповідальності. Тобто президент хотів переконати мене, щоб я залишився в Україні, а після цього посадити у в'язницю», – стверджує депутат.

Радіо Свобода не вдалось зв’язатись із Андрієм Жигуліним, керівником головного департаменту інформаційної політики Адміністрації президента України, щоб отримати коментар щодо цих заяв Онищенка.

Претензії до Банкової – не єдине, про що заявляє Онищенко

Раніше Олександр Онищенко також розповів, нібито був причетний до кампанії з дискредитації колишнього прем’єра Арсенія Яценюка (якого, як стверджує депутат, президент вважав своїм ворогом).

У «Народному фронті» заявляють, що парламентар-утікач міг мати для цього підстави. Депутат фракції Тетяна Чорновол каже: екс-прем’єр і «Народний фронт» провели закон, який був дуже незручним для спільних із «Укргазвидобуванням» підприємств Олександра Онищенка. Ним депутата зобов’язували сплачувати до держави досить високу ренту – 70%.

Від НАБУ вимагають розслідувати заяви депутата Онищенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:31 0:00

«Він мусив платити, але він не платив ці 70%. Заборгував три мільярди. І, натомість, ці кошти спрямовував на політичну корупцію задля того, щоб «відкотити» назад цей закон», – заявляє Чорновол.

Оплачуючи депутатам голосування за вигідні для нього рішення, Онищенко мав також інтерес, щоб заблокувати законопроект про спецконфіскацію коштів Януковича, додає вона.

Від НАБУ вимагають розслідування

«Пан Онищенко купив одну з офшорок, кошти якої арештовані в «Ощадбанку». І, до речі, це розслідувало НАБУ. Під час обшуку в офісі Онищенка вони знайшли договір на купівлю цієї офшорки, – розповідає Тетяна Чорновол. – Виявляється, що через сім днів після появи першого законопроекту про спецконфіскацію, пан Онищенко за 20% купив цю офшорку. Це означало, що у випадку непроходження цього законопроекту і розблокування грошей він отримав би 80% рентабельності».

Дві фракції закликають розслідувати заяви Онищенка
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:18 0:00

Члени фракції зустрілись із заступником голови Національного антикорупційного бюро Анатолієм Новаком, передали заяву і закликали розслідувати заяви Онищенка.

«Ми будемо очікувати певних дій, розслідування від НАБУ. Є розуміння між депутатами і керівництвом НАБУ про те, що це кричущий випадок, який потрібно розслідувати в найкоротші терміни, щоб усе суспільство розуміло, що відбувається», – сказав заступник голови фракції «Народного фронту» Андрій Тетерук.

НАБУ закликає Онищенка підтвердити свої слова

На те, щоб усе дослідити й озвучити рішення, буде чи не буде розслідування, бюро за законом має добу. Утім, зараз мова йде не про заяви Онищенка, а про публікації його слів у медіа, говорить прес-секретар НАБУ Світлана Оліфіра. Їх зараз вивчає аналітичне управління бюро.

«Ми закликаємо пана Онищенка, якщо у нього є деталі про те, що він говорив, надати їх до бюро й повідомити конкретніше: хто, коли, кому, за яких обставин передав гроші, про які він говорить, для того, щоб депутати проголосували певним чином», – додала представниця НАБУ.

БПП бачить у заявах Онищенка російський слід

За розслідування фактів політичної корупції у Верховній Раді виступає і фракція «Радикальної партії Олега Ляшка».

«Підкуповують депутатів, займаються корупцією, продають посади міністерські, – заявив лідер фракції Олег Ляшко. – Зокрема посаду міністра екології – помічника Онищенка, Шевченка, якому купили посаду для того, щоб «дерибанити» надра. Потім частину своїх корумпованих статків вони заносили сюди, щоб підкуповувати політичний клас. А платять за все громадяни».

У «Блоці Петра Порошенка» ж вважають, що Москва намагається дестабілізувати політичну ситуацію в Україні через такі резонансні заяви Онищенка. «Кремль не спить і пробує розбалансувати роботу Верховної Ради. Розбалансувати роботу саме коаліції», – коментувала заступник голови фракції БПП Ірина Луценко.

Слова Онищенка схожі на свідчення, а не політичні заяви – політолог

Натомість політолог Андрій Єрмолаєв говорить, що не сприймає слова Онищенка як політичні заяви. За тональністю та характером це більше схоже на свідчення, каже він. Адже Онищенко, окрім звинувачень на адресу інших осіб, зізнається і у власних протизаконних діях.

Андрій Єрмолаєв
Андрій Єрмолаєв

«Що стосується відкриття чи не відкриття справи, Онищенко – громадянин України, він дав публічні свідчення, назвав низку імен та дій, і я вважаю, що підстави для відкриття справи за фактом заявленого існують, – каже експерт. – Інша справа, що все, що стосується документів, підтверджень – це якась інша частина історії, пов’язана вже, власне, зі слідчими діями. А от відмова від слідчих дій говорить про те, що наші правоохоронні органи та антикорупційні структури ігнорують сам факт – у цьому я бачу загрозу».

Водночас слова Онищенка про те, що він передав спецслужбам США компромат на президента Петра Порошенка, роблять процес міжнародним, говорить Єрмолаєв. І якщо українські правоохоронці будуть бездіяльними – це «розв’яже руки» міжнародним спецслужбам.

«А те, що це виставляється на поталу світовому паблісіті, інформаційним кампаніям, що розгортаються, та, можливо, слідчим діям інших держав – ставить під загрозу не тільки репутацію, але, по суті, статус та можливості перших осіб держави», – додає він.

«Я виконував безпосередньо накази Порошенка» – Онищенко

Раніше в інтерв’ю британському виданню The Independent Олександр Онищенко заявляв, що на прохання неназваного високопосадовця витратив близько 30 мільйонів доларів на кампанію проти тодішнього прем’єра Арсенія Яценюка.

Згодом в інтерв’ю «Настоящему времени» Онищенко заявив, що його фірми могли регулярно вигравати тендери в державної компанії «Центренерго» на постачання газу завдяки тому, що він віддавав частину грошей – 2000 гривень із кожної тисячі кубометрів газу – людям із близького оточення президента Петра Порошенка.

«Я був тоді у команді президента. Виконував безпосередньо його накази. На той період потрібно було укріпити його владу. Адже коли він став президентом, влада належала прем’єр-міністру, адже його призначили до того. Весь Кабінет міністрів фактично підпорядковувався Яценюку. Порошенко Яценюка, відповідно, називав своїм ворогом, людиною, яка йому у всьому заважає. Заважає вести чесну політику», – сказав Онищенко.

5 липня Верховна Рада зняла недоторканність і дозволила арешт депутата від групи «Волі народу» Олександра Онищенка. 29 липня він офіційно повідомив про своє перебування у Лондоні.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG