Доступність посилання

ТОП новини

Туск закликав прискорити розгляд «безвізу» для України: на кону авторитет ЄС


Дональд Туск
Дональд Туск

Президент Європейської ради Дональд Туск у листі до президента Європарламенту Мартіна Шульца закликав якнайшвидше домовитися про механізм припинення дії безвізового режиму, щоб надати обіцяний «безвіз» Україні і Грузії.

«Ми ризикуємо втратити не лише соціальні, політичні й економічні інтереси, не лише майбутнє наших відносин з усіма нашими сусідами, але і – особливо – наш авторитет», – мовиться в листі Туска від 6 грудня, який має в своєму розпорядженні Радіо Свобода.

«Ми не можемо дозволити тим, хто довірився нам, зрештою стати жертвами наших внутрішніх суперечок», – написав Туск.

Президент Європейської ради додав, що ЄС висунув суворі вимоги до своїх партнерів, які вони виконали «ціною болючих реформ, і часто з величезними політичними ризиками».

«Якщо ми хочемо втілити безвізовий режим в реальність, то я твердо переконаний, що з самого початку потрібен надійний і ефективний процес призупинення. Тому, якщо ми хочемо зберегти наш авторитет, ми повинні знайти реальне, а не ідеальне, розв’язання цієї проблеми», – зазначив Туск.

Як повідомляє брюссельський кореспондент Радіо Свобода Рікард Йозвяк, механізм припинення «безвізу» на спеціальних переговорах («тріалозі») в Брюсселі розглядатимуть 7 грудня о 18:00 за Києвом. За його словами, сторони можуть домовитися щодо часу першого періоду припинення – 9 місяців.

Раніше кореспондент Радіо Свобода повідомляв, що на попередніх консультаціях Європарламенту і Ради Європейського союзу 29 листопада в Брюсселі не досягли домовленості щодо механізму припинення дії безвізового режиму.

Офіційної інформації про переговори немає.

17 листопада Комітет постійних представників країн-членів Євросоюзу погодив скасування для громадян України шенгенських віз, необхідних для короткострокових поїздок, однак вирішив, що так званий «безвіз» запрацює лише після того, як у Брюсселі погодять механізм припинення дії такого режиму у випадку надзвичайних ситуацій.

Українська сторона неодноразово наголошувала, що Україна виконала всі умови, необхідні для запровадження «безвізу», і закликала Євросоюз невідкладно скасувати візи, виконавши своє зобов’язання.

XS
SM
MD
LG