Доступність посилання

ТОП новини

Геращенко: Київ наполягає на негайному звільненні 42 українських заручників


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Представник України в гуманітарній підгрупі Ірина Геращенко заявляє, що Україна наполягає на негайному звільненні 42 українців, яких утримують сепаратисти на Донбасі.

«Ми наполягаємо на звільненні максимальної кількості заручників до новорічних свят. Сьогодні ОРДО заявили, що в них утримується 42 українці. Ми висловили пропозицію негайно передати 228 тих громадян (у випадках, де це дозволяє законодавство і правове поле), яких вони називали в своїх запитах, заради негайного звільнення цих 42 українців-героїв, цивільних і військових», – написала вона на своїй сторінці в Facebook.

За словами Геращенко, сепаратисти заявили про готовність звільнити лише 8 заручників.

«Щодо ОРЛО, то тут ще складніше, вони підтверджують наявність лише 6 затриманих, натомість вимагають амністувати і звільнити понад 440 осіб, тому дуже важкі переговори, але маємо шукати компроміс», – додала вона.

Натомість в угрупованні «ДНР» заявили, що Київ не готовий до конструктивного діалогу, а донецькі сепаратисти наполягають на обміні за формулою «всіх на всіх».

Наприкінці листопада після зустрічі глав МЗС у «нормандському форматі» Геращенко сказала, що українська сторона наполягає на звільненні до 2017 року всіх заручників, яких утримують проросійські бойовики на Донбасі. Вона зазначила, що Київ звернувся до учасників «нормандського формату» з пропозицією дати доручення гуманітарній групі до «Різдва, до 2017 року знайти компроміс, ухвалити на найближчому засіданні рішення щодо дати і звільнити заручників».

За останніми даними СБУ, у полоні бойовиків перебувають 108 громадян України, безвісти зниклими вважають 495 людей, з яких 135 – військовослужбовці й співробітники правоохоронних органів.

Звільнення заручників є однією з умов Мінських угод.

XS
SM
MD
LG