Доступність посилання

ТОП новини

Спецагент із Запоріжжя (розслідування)


Цього року в Україні запрацювало електронне декларування майна українських слуг народу: чиновників, суддів, прокурорів. Згідно із Законом «Про запобігання корупції», всі вони мали прозвітувати про свої статки до 1 листопада. Але серед високопосадовців виявилися ті, хто досі цього не зробив. Костянтин Бриль – голова Запорізької обласної державної адміністрації – єдиний з-поміж усіх очільників областей, хто не оприлюднив своєї електронної декларації. Що і чому приховує чиновник, вирішили дослідити журналісти програми «Схеми», спільного проекту Радіо Свобода та каналу «UA:Перший».

Голова Запорізької облдержадміністрації Костянтин Бриль майже все життя присвятив служінню Батьківщині. Почав з військової кар'єри. У 1985 році він – курсант Київського Суворовського військового училища, у 1987-1993 роках – військова служба в Збройних силах. Потім майже 10 років працював в органах внутрішніх справ України. Далі служба в Державній податковій адміністрації та Митній службі України. З 2011 до 2014 року Бриль був радником голови Київської облдержадміністрації, заступником начальника управління з питань внутрішньої політики. Потім знову повернувся до Служби безпеки України. У 2015 році він стає першим заступником голови Запорізької облдержадміністрації, а 22 квітня 2016 року очолює її.

Костянтин Бриль майже усе життя працював на держслужбі. Та чому генерал Бриль не оприлюднив своєї електронної декларації і що він може приховувати?

Костянтин Бриль – голова Запорізької обласної державної адміністрації
Костянтин Бриль – голова Запорізької обласної державної адміністрації

Запорізькі журналісти, які досліджували майнові статки держслужбовця, вже показували розкішний стиль життя його родини.

«Ми знайшли, попри те, що Костянтин Бриль все життя у правоохоронних органах, у нього величезний будинок у Пущі-Водиці. Його дружині належить кілька елінгів на південному березі Криму. Також його дружина є однією із засновниць фірми, якій належить 49 тисяч гектарів мисливських угідь, взятих в оренду на 49 років», – розповів «Схемам» журналіст «Громадське телебачення Запоріжжя» Анатолій Остапенко.

Журналіст «Громадське телебачення Запоріжжя» Анатолій Остапенко
Журналіст «Громадське телебачення Запоріжжя» Анатолій Остапенко

Згідно з інформаційною довідкою з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно, Костянтин Бриль є власником понад 40 соток землі та двох будинків на 625 та 282 квадратних метрів в елітному поселенні Пуща-Водиця у Києві.

Так ці маєтки виглядають з висоти пташиного польоту.

Маєток родини голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля під Києвом
Маєток родини голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля під Києвом

Три з чотирьох гектарів Костянтину Брилю подарував його батько Іван, який також майже все життя пропрацював на держслужбі.

Договір дарування земельної ділянки
Договір дарування земельної ділянки

​Ще один гектар виділив тодішній мер Києва Леонід Черновецький.

Костянтин Бриль має п’ятеро дітей: двох синів та трьох дочок. На своїх сторінках у мережі Facebook сини вказали, що живуть і навчаються в Німеччині.

Скріншот зі сторінки сина Бриля у соцмережі Facebook
Скріншот зі сторінки сина Бриля у соцмережі Facebook

Про заможне життя дітей Костянтина Бриля також свідчить сторінка в Instagram його дочки Христини: відпочинок на яхті, Лазурове узбережжя Франції, казино Монте-Карло в Монако, Маямі, Мальдіви, Лондон.

Сторінка дочки Бриля в Instagram
Сторінка дочки Бриля в Instagram

Дружина Костянтина Бриля Майя є власницею квартири площею 222 квадратні метри та гаража в центрі Києва, однокімнатної квартири під Києвом, а також мисливського будинку в урочищі «Діброва» у Київській області.

Квартирою в цьому будинку у центрі Києва володіє дружина Бриля Майя
Квартирою в цьому будинку у центрі Києва володіє дружина Бриля Майя

Попри позицію президента України Петра Порошенка, озвучену публічно, про необхідність пояснення походження майна, вказаного в е-декларації держслужбовцями, Костянтин Бриль нічого пояснювати найближчим часом не збирається. Бо його електронної декларації просто немає в системі НАЗК.

Існує ймовірність, що голова Запорізької облдержадміністрації таки планував подати електронну декларацію. У липні 2016 року дружина Костянтина Бриля Майя подала позов до суду на розлучення. Чи не для того, щоб до розлучення встигнути переоформити все цінне майно на дружину?

«Розлучення може використовуватися як одна зі схем для уникнення подання певної інформації в декларації. Для того, щоб не декларувати майно, яке належить членам сім’ї», – пояснює юрист «Центру протидії корупції» Олена Щербан.

Юрист «Центру протидії корупції» Олена Щербан
Юрист «Центру протидії корупції» Олена Щербан

Але зрештою, Брилі так і не розлучилися. А електронну декларацію голова Запорізької облдержадміністрації не подав. Більше того, він заявив, що не оприлюднювати декларацію йому наказала Служба безпеки України. «Схеми» поцікавилися у нього – чому?

«Не маю права порушити наказ. Я є діючим офіцером Служби безпеки України. Для всіх офіцерів без винятку: для Бриля, для Іванова, для Петрова є особливий порядок подачі до НАЗК наших декларацій. Я її подав. І розкрити цю декларацію, яка містить набагато більше інформації, ніж звичайна декларація, яку я подавав і вона була загальнодоступною, я не маю права, порушувати наказ. Якщо буде воля керівництва Служби безпеки або держави, то я це зроблю. А діяти на догоду псевдогромадськості не збираюсь», – відповів Костянтин Бриль на запитання журналістів.

«Схеми» запитали в нього і про будинок у Пущі-Водиці. «Одне можу сказати, що даний будинок, який у мене знаходиться в Пущі-Водиці і якому приділяється так багато міфічних оціночних вартостей, то, повірте мені, що я цей будинок будував разом зі своїм батьком. Батько починав. Потім батько, як будь-який батько для сина, мені подарував цей будинок. Він має 620 квадратних метрів, з яких житлової площі 240-260. Для моїх дітей, я не вважаю, що це багато. Він побудований з наших вітчизняних матеріалів», – зазначив Бриль.

Маєток родини голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля під Києвом
Маєток родини голови Запорізької облдержадміністрації Костянтина Бриля під Києвом

Щодо навчання синів у Німеччині, Костянтин Бриль зазначив, що двоє синів – від першої дружини, яка «німкеня за національністю». «Вона поїхала туди на постійне місце проживання і мої два сини теж. І вони на сьогоднішній день громадяни ФРН. Але вони до мене приїздять. Зі мною теж живуть. У нас добра сім’я. І вони самі себе забезпечують. У них стипендія на сьогоднішній день більша, ніж у мене зарплатня», – каже він.

Щодо своєї нинішньої дружини, Костянтин Бриль пояснив, що його дружина перебуває у декретній відпустці: «Мої маленькі дівчата потребують догляду. І ми так вирішили, що при всьому насиченому графіку, який у мене, я не можу бути часто дома, і якщо ще вона буде на роботі, то з ким будуть діти? Тому вона займається їхнім навчанням. Є німецьке прислів'я: жінка для чого – це діти, церква, кухня. Я теж дотримуюся такого принципу. Хоча вона в мене за освітою педагог і юрист. І на сьогоднішній день говорить, що я вже не можу і треба йти на роботу. Я говорю: коли я піду з роботи, тоді ти підеш».

Костянтин Бриль – голова Запорізької обласної державної адміністрації
Костянтин Бриль – голова Запорізької обласної державної адміністрації

А от позов дружини до суду з метою розлучення він коментувати не захотів і заперечив, що це спроба уникнути декларування майна. «Якщо б ми розлучилися, але проживали разом – якщо люди не юристи і не розуміють це, – то було основою для позивних заяв все одно. Але коментувати я це не буду», – додав Костянтин Бриль.

Утім, представники міжнародної антикорупційної організації Transparency International Україна вважають, що публічні діячі рівня очільника області не можуть перебувати на оперативній службі і, відповідно, їхні декларації мають бути в реєстрі електронного декларування.

Виконавчий директор «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Ярослав Юрчишин
Виконавчий директор «Трансперенсі Інтернешнл Україна» Ярослав Юрчишин

«Інформацію про неподання або ненаявність декларації Костянтина Бриля в реєстрі електронних декларації на сайті НАЗК подамо і ми, як Transparency International. Бо ми вважаємо, якщо ця ситуація не буде виправлена, то можливість приховатися, номінально маючи статус або заявляючи, що є статус оперативного працівника певної правоохоронної системи, – це дуже цікава схема ухиляння від електронного декларування», – заявив виконавчий директор Transparency International Ukraine Ярослав Юрчишин.

В СБУ поки не відповіли на запитання, чи справді голові Запорізької ОДА було надано індульгенцію – можливість не подавати декларацію. «Схеми» надіслали відповідний інформаційний запит до СБУ, але відповіді поки не отримали.

  • Зображення 16x9

    Олександр Чорновалов

    Співпрацюю з Радіо Свобода з 2015 року. Журналіст-розслідувач телевізійної програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проект Радіо Свобода та Першого суспільного). Маю економічну освіту. З 2005 по 2014 рік працював в щотижневій газеті «Комерсант-Україна», пройшов шлях від журналіста до редактора відділу. Призер і номінант багаточисленних журналістських конкурсів.

  • Зображення 16x9

    Євгенія Назарова

    Співпрацює з Радіо Свобода з 2015 року. Народилася в 1985 році у Запоріжжі. У 2007 році закінчила історичний факультет, а у 2011 році – аспірантуру Запорізького національного університету. Має ступень кандидата історичних наук. Із 2013 року працює у сфері журналістики.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG