Доступність посилання

ТОП новини

Адвокати кримського журналіста, звинуваченого в сепаратизмі, ознайомлюються зі справою


Микола Семена
Микола Семена

Адвокати кримського журналіста Миколи Семени, який писав для Радіо Свобода, 8 грудня почали ознайомлюватися з матеріалами справи, яку проти нього розслідують російські слідчі в анексованому Криму.

Як написав один із захисників, Еміль Курбедінов, у Facebook, 7 грудня Семені висунули остаточні обвинувачення у сепаратизмі. За його словами, справа налічує шість томів.

«З наявного обвинувачення і тих документів, з якими ми знайомі, можна зробити висновок, що ФСБ представить суду Миколу Семену як затятого ненависника Росії, всього російського і путінського. Його образ ретельно зібраний із вирваних з контексту статей, фраз, необ’єктивних експертиз, висновків і фантазії слідства», – написав адвокат 7 грудня.

Навесні цього року в Криму пройшли масові обшуки, в тому числі, у незалежних журналістів, яких підозрювали у співпраці з проектом Радіо Свобода, сайтом Крим.Реалії. Щодо автора Радіо Свобода Миколи Семени порушили кримінальну справу за підозрою в закликах до порушення територіальної цілісності Росії. Російське слідство заборонило йому залишати територію півострова.

23 серпня захист Миколи Семени закликав ФСБ випустити його з Криму на лікування. До цього відпустити Миколи Семену на лікування до Києва у російської влади зажадала Міжнародна і Європейська федерації журналістів, а також офіс представника ОБСЄ з питань свободи слова.

Кримське управління ФСБ Росії відмовило в задоволенні клопотання про виїзд Семени до Києва.

Семена, який через підписку про невиїзд не може виїхати з Криму на терміново необхідне йому лікування, 28 листопада був заочно нагороджений у Брюсселі журналістською нагородою імені Павла Шеремета Форуму громадянського суспільства «Східного партнерства», а 2 листопада премією за свободу преси імені Ігоря Лубченка Національного союзу журналістів України.

XS
SM
MD
LG