Доступність посилання

ТОП новини

Рада вирішила обмежити ввезення в Україну книг антиукраїнського змісту з Росії


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

Верховна Раду ухвалила законопроект, який обмежує доступ на український ринок іноземної друкованої продукції антиукраїнського змісту. За ухвалення документа в другому читанні та в цілому проголосували 237 народних депутатів за мінімально необхідних 226.

Згідно із документом, видавнича продукція, що має походження або виготовлена, або ввозиться з території держави-агресора, тимчасово окупованої території України, може бути ввезена на митну територію України та розповсюджена на її території, за умови наявності відповідного дозволу.

Виняток – видавнича продукція, що ввозиться громадянами в ручній поклажі або багажі загальною кількістю не більше 10 примірників.

Відповідно до законопроекту, центральний орган виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізує державну політику в інформаційній сфері, видає дозвіл на ввезення видавничої продукції з території держави-агресора на територію України.

Експерта рада аналізує та надає оцінку такій видавничій продукції, ця рада формується з представників органів державної влади, галузевих асоціацій, спілок, громадського експертного середовища, видавців, провідних діячів культури, мистецтва, науки і освіти, соціальних психологів, медіаекспертів та інших фахівців інформаційної сфери.

У пояснювальні записці до документа зазначається, що на сьогодні понад 70% друкованої продукції, що реалізується в Україні, є продукцією Росії.

Автори законопроекту вважають, що існує необхідність створення механізму контролю за імпортом видавничої продукції з метою протидії інформаційній агресії Росії, дотримання вимог законодавства України щодо заборони пропаганди ксенофобії, тероризму, сепаратизму.

Від квітня 2014 року після російської анексії Криму на Донбасі почався збройний конфлікт. Україна і Захід звинувачують Росію у збройній підтримці сепаратистів. Кремль відкидає ці звинувачення і заявляє, що на Донбасі можуть перебувати російські «добровольці».

У січні 2015 року Верховна Рада визнала Росію державою-агресором.

XS
SM
MD
LG