Доступність посилання

ТОП новини

Рівняння на президента (розслідування)


Запровадження електронного декларування називали проривом серед українських реформ. Проте спосіб, в який декларанти нібито вказують своє майно, важко назвати прозорістю, адже наявність закордонних фірм у декларації не дасть уявлення громадянам про те, що, наприклад, у президента є приватна резиденція на узбережжі Середземного моря. В одному з минулих випусків програма «Схеми»​ показала цю віллу президента в Іспанії, яку Петро Порошенко не вніс у свою декларацію у розділ «Нерухомість», вписавши лише фірму, на яку ця вілла оформлена. Історія викликала резонанс, адже, по суті, президент своїми діями подав приклад іншим політикам та чиновникам: якщо глава держави може ховати елітне майно за фірмами – чому іншим не можна?

Сонячна Іспанія – країна, яку дуже полюбили не лише туристи, а й українські можновладці. Тут мають вілли президент України Петро Порошенко та двоє його близьких соратників – депутат Ігор Кононенко та заступник секретаря РНБО Олег Гладковський.

Маєток Петра Порошенка на березі Середземного моря у містечку Аталая-Ісдабе в муніципалітеті Естепона на півдні Іспанії
Маєток Петра Порошенка на березі Середземного моря у містечку Аталая-Ісдабе в муніципалітеті Естепона на півдні Іспанії

Маєток Ігоря Кононенка в Іспанії
Маєток Ігоря Кононенка в Іспанії

Схід Іспанії, каталонське узбережжя Коста-Брава. Тут, неподалік міста Жирона, розкинулося містечко С’Агаро. Біля пляжу – напівзакрита територія, куди потрапити автівкою можна тільки за перепусткою чи за запрошенням власника одного з маєтків.

Тут, за високим парканом, розташована вілла родини заступника міністра енергетики та вугільної промисловості Ігоря Діденка.

Вілла Ігоря Діденка в Іспанії
Вілла Ігоря Діденка в Іспанії

Він, як і інші особи, які займають відповідальне чи особливо відповідальне становище, подав електронну декларацію до 1 листопада. Однак у ній закордонна нерухомість не вказана.

Маєток біля пляжу Д’аро оцінюється в понад 1,5 мільйона євро.

Він записаний на юридичну особу Eurobiuldings Investments (SLU), якою керує його дружина Ольга. В офіційних документах вона – і директор, і адміністратор.

На світлинах, які мати дружини Ігоря Діденка Ольги опублікувала у соцмережі «Одноклассники», вона з дітьми кілька років тому відпочиває біля басейну цього іспанського маєтку.

Охорона в містечку підтверджує: власники будинку – сім’я Ігоря Діденка. Коли їх немає вдома, маєтком опікується українець Віктор.

Чому відомостей про цю елітну нерухомість немає у декларації? Перший заступник міністра енергетики Ігор Діденко категорично відмовився говорити на цю тему з журналістом «Схем» на камеру. Але запросив на розмову не під запис.

Журналістам вдалося поговорити з Діденком, але не на камеру
Журналістам вдалося поговорити з Діденком, але не на камеру

«Схеми» зустрілися з Ігорем Діденком у його робочому кабінеті. Під час спілкування він заявив, що зареєстрований в іспанському будинку, водночас переконаний, що заповнив декларацію відповідно до закону.

Ігор Діденко зазначив, що інформацію, отриману під час зустрічі, можна використовувати у спосіб, не заборонений законодавством. Ось кілька недослівних тез, озвучених ним, серед яких і натяк на звільнення найближчим часом: «Декларація заповнена відповідно до чинного законодавства. Якщо є зауваження до якості заповнення моєї електронної декларації, ви маєте право звернутися до відповідних органів. Найближчим часом з’явиться моя друга декларація. Вона подається після звільнення. Незабаром ви зможете піддати сумніву коректність двох декларацій».

Ймовірно, українські високопосадовці, не вказуючи у деклараціях майно, яким володіють пов'язані з ними фірми, беруть приклад із президента України, який вказав у електронній декларації не свою іспанську віллу, а лише фірму, яка нею володіє. Хоча, як стверджують автори закону про запобігання корупції, він мав би вказати і віллу.

«Було введено і розширено форму декларації, ці зміни вносились на вимогу Міжнародного валютного фонду – це відображення в декларації того майна, контролером чи бенефіціаром якого є суб’єкт декларування. Це означає, що це майно, воно формально записане на якусь фізичну чи юридичну особу, є формальний або номінальний власник, але контролером – реальною особою, яка може розпоряджатися цим майном, – є суб’єкт декларування чи члени його сім’ї. Тобто умовно ми його називаємо – бенефіціарний власник. І вперше в електронних деклараціях є вимога зазначати такі об’єкти», – зазначив у коментарі «Схемам» раніше співавтор Закону «Про запобігання корупції» Дмитро Котляр.

Саме це детально розписане у самому законі. Майно, записане на третю особу, яким може розпоряджатися декларант вказувати треба. Винятки є для тих випадків, коли це майно використовується у господарській діяльності фірми. Наприклад, склади чи промислове обладнання.

Тобто виняток стосується лише тих випадків, коли майно використовується у господарській діяльності. А президентську віллу навряд чи можна назвати промисловим обладнанням іспанської фірми «Ферувіта».

У Національному агентстві з питань запобігання корупції, коли «Схемам» коментували подібні випадки без прив'язки до особистості Порошенка, підтверджували цю тезу. Руслан Радецький, заступник голови НАЗК, очільник департаменту контролю й пeрeвірки дeкларацій, зазначав: «Він (декларант – ред.) повинен вказати це майно. Він зобов’язаний вказати все майно, що належить йому».

Але вже після виходу сюжету в Національному агентстві з питань запобігання корупції різко змінили своє трактування закону.

«У той час, коли Петро Порошенко та члени його родини не використовують цю власність для отримання прибутку, і юридична особа, яка є власником цієї нерухомості, розпоряджається нею на власний розсуд, ця власність не є об’єктом для е-декларації, у відповідності з законом», – йдеться у відповіді, підписаній Русланом Радецьким.

Відповідь НАЗК на запит Радіо Свобода
Відповідь НАЗК на запит Радіо Свобода

Також попри те, що у НАЗК говорили, що готові здійснювати перевірку інформації, оприлюдненої в ЗМІ, тепер службовці кажуть, що перевірять незадекларовану віллу президента тоді, коли вирішать самі. Таку відповідь отримав на депутатський запит Сергій Лещенко.

«Порядок проведення передбачених статтею 48 Закону видів контролю, а також повної перевірки декларації осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, визначає Національне агентство. Враховуючи викладене, зазначена у Вашому запиті інформація щодо Порошенка П.О. буде врахована під час проведення Національним агенством повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування», – йдеться у відповіді голови НАЗК Наталії Корчак на запит.

Спостерігачі за антикорупційними реформами застерігають: така кардинальна зміна трактування закону Нацагентством створює небезпеку для всієї реформи.

«Такою однією відповіддю вони можуть створити прецедент, за допомогою якого можна сховати взагалі все майно. Тобто фактично записати його на юридичні особи і все. І більше ніхто нічого ніколи не побачить. І втрачає будь-який сенс контроль за статками посадовців», – зазначає голова «Громадського люстраційного комітету» Олександра Дрік.

Голова ради «Громадського люстраційного комітету» Олександра Дрік
Голова ради «Громадського люстраційного комітету» Олександра Дрік

Вочевидь, президентський приклад вже створив прецедент. Поки в жодного органу в Україні немає змоги змушувати президента виправляти декларацію, така своєрідна система декларування дає «зелене світло» іншим декларантам.​

Що ще ховають за фірмами?

І не лише заступнику міністра Ігорю Діденку з його іспанською віллою, а й, наприклад, голові депутатської групи «Відродження» Віталію Хомутинніку, який не задекларував літак.

Літак Gulfstream G280, на якому, як зафіксували журналісти, літає Віталій Хомутиннік
Літак Gulfstream G280, на якому, як зафіксували журналісти, літає Віталій Хомутиннік

Цей літак із бортовим номером VP-CVH «Схеми» фільмували влітку та восени 2016 року. Але він був зареєстрований ще влітку 2015-го – у році декларування. Тож його мали б побачити українці в електронній декларації народного депутата. Проте в електронній декларації Віталія Хомутинніка зазначена лише офшорна фірма, яка володіє літаком. І сам депутат вважає, що задекларував все правильно, мовляв, літак належить фірмі.

«Це ж не я придбав (літак – ред.), це фірма придбала», – каже він.

Голова депутатської групи «Відродження» Віталій Хомутиннік
Голова депутатської групи «Відродження» Віталій Хомутиннік

«Схеми» звернулися до Комітету Верховної Ради з питань запобігання та протидії корупції із проханням надати роз’яснення на прикладі президента – чи повинні все ж таки декларанти вказувати все майно, яким володіють, чи достатньо лише вказувати юридичні особи, на яких це майно зареєстроване. За тиждень комітет дав відповідь.

«Юристи комітету дійшли висновку, що така власність має бути в декларації кожного посадовця, якщо вона в нього є», – зазначає голова Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв.

Він додатково пояснює, що неважливо на кого записане майно, якщо декларант може ним користуватися чи розпоряджатися, він має вказувати його в декларації.

«У закон ми внесли норму, яка говорить – якщо в тебе є майно, неважливо, на кого воно записане, якщо воно твоє – якщо це яхта або будинок, або люксова машина, якими ти користуєшся і розпоряджаєшся, – воно має бути у твоїй декларації. Це стосується всіх. Тому важливо покарати президента за порушення, щоб іншим не було повадно брати поганий приклад», – заявляє голова парламентського комітету Єгор Соболєв.

Голова Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв
Голова Комітету ВРУ з питань запобігання і протидії корупції Єгор Соболєв

Втім, у письмовій відповіді антикорупційного комітету зазначено, що президент користується правом недоторканості. А отже, розслідування його можливого злочину наразі неможливе.

  • Зображення 16x9

    Валерія Єгошина

    Журналістка-розслідувачка проєкту розслідувань Радіо Свобода «Схеми».

    Лауреатка нагороди «Top 30 Under 30» від KyivPost (2019). Переможниця Національного конкурсу розслідувальних робіт та спеціальних репортажів на Mezhyhirya Festival-2018. Переможниця конкурсу журналістських розслідувань ім. В. Сергієнка (2017 рік). Фіналістка низки українських та закордонних конкурсів журналістських робіт.

    Переможниця спецномінації  «Cльози окупанта» конкурсу «Честь професії» (2022) з матеріалом «Плеяда у*банів», «Путін – с*ка», «Шойгу – профан». Російські полковники обговорюють керівництво армії РФ».

    У 2023 році розслідування авторства Валерії Єгошиної та Кіри Толстякової «Як добровольці масово ховали мирних містян і хто саме з військових РФ вбивав в Ізюмі?» отримало спеціальну відзнаку Certificate of Exсellence у фіналі міжнародної премії у сфері журналістики розслідувань Global Shining Light Award 2023 року від Глобальної мережі журналістів-розслідувачів (GIJN). 

    За освітою соціологиня.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG