Доступність посилання

ТОП новини

Сенат США схвалив збільшення допомоги Україні у сфері безпеки – Чалий


Валерій Чалий
Валерій Чалий

Сенат США ухвалив бюджет на наступний рік, у якому передбачене збільшення безпекової допомоги Києву до 350 мільйонів доларів, повідомляє посол України у Вашингтоні Валерій Чалий.

«Сенат США вслід за Палатою представників переважною більшістю голосів схвалив «Бюджет США на 2017 рік на потреби національної оборони». Попри скепсис деяких українських політиків, що ходили переважно навколо Капітолійського пагорбу, результат є! Рішенням Конгресу США збільшено безпекову допомогу Україні до 350 мільйонів доларів», – написав Чалий 8 грудня на своїй сторінці у Facebook.

Після ухвалення Сенатом і Палатою представників і законопроект має підписати ще президент США.

На початку грудня у посольстві України у США повідомили, що Конгрес Сполучених Штатів Америки має намір збільшити допомогу Україні у сфері безпеки до 350 мільйонів доларів у 2017 році.

За даними посольства, перелік видів допомоги розширено за рахунок внесення до нього надання засобів і технічної підтримки для розробки цілісної системи моніторингу державного кордону України, а також допомоги у підготовці штабних офіцерів та вищого військового командування ЗСУ.

Минулого місяця три юристи-міжнародники зі значним досвідом роботи в Україні: Джеффрі Берт, Джеймс Гітч, Пітер Петтібон та Томас Шиллінґлоу запропонували обраному президентові США Дональду Трампу стратегію дій щодо України. Згідно з нею, Росія, США, Європа й Україна могли б спільно спланувати та створити пакет фінансової допомоги задля забезпечення економічного відновлення України.

У разі ухвалення згаданого закону адміністрація президента США матиме право надати Україні допомогу на визначену суму, серед того й летальною зброєю, але не зобов’язана цього робити. Схоже положення про дозвіл надати Україні летальну зброю є й у бюджетному законі, що чинний нині. Президент Барак Обама послідовно відмовляється надавати Україні летальну зброю, хоча в його адміністрації не виключають такої можливості в разі широкого нападу на Україну з боку Росії.

XS
SM
MD
LG