Доступність посилання

ТОП новини

Україна згодна на подібний до торішнього «зимовий пакет» газопостачання – Коболєв


Андрій Коболєв, голова правління НАК «Нафтогаз України»
Андрій Коболєв, голова правління НАК «Нафтогаз України»

На тристоронніх газових переговорах між Україною, Росією та Єврокомісією у Брюсселі 9 грудня Київ сподівається узгодити «зимовий пакету», який був би подібним до домовленостей 2014 та 2015 років. Про це повідомив голова НАК «Нафтогаз України» Андрій Коболєв.

За його словами, українська сторона «завжди готова купувати у «Газпрому» в разі, якщо вони будуть відповідати регулярним нормам газової торгівлі в Європі».

«Ми хочемо, щоб усі наші контракти були дійсними, і щоб ми здатні були купувати газ від якомога більшої кількості сторін, в тому числі у «Газпрому», – наголосив Коболєв.

Голова «Нафтогазу» також вказав, що критичної необхідності купувати газ у російської сторони нема, «ми просто не хочемо відкидати можливості мати ще іншого постачальника».

За словами Коболєва, в разі необхідності задовольнити «пікові потреби» використовується газ з підземних сховищ. «На даний час обсяги становлять 13,2 мільярда кубометрів. Це рівень, який дозволяє нам говорити, що до кінця зими ми маємо достатньо газу», – вказав він.

Раніше цього тижня українська компанія підтвердила готовність провести тристоронні переговори з газових питань із Євросоюзом та Росією.

Україна не купує газ безпосередньо з Росії уже понад рік – від 25 листопада 2015 року.

ЄС купує у Росії близько третини використовуваного газу, понад половина цього обсягу йде транзитом через Україну. Погіршення відносин між Москвою і Києвом збільшило потенціал для суперечок.

Віце-президент Єврокомісії Марош Шефчович виступив як посередник між Росією і Україною у газових переговорах, намагаючись мінімізувати ризик перебоїв з поставками газу в Європу, особливо в зимовий період.

XS
SM
MD
LG