Доступність посилання

ТОП новини

Мешканець Львівщини, який страждає на ДЦП, подолав на триколісному велосипеді 5 тисяч кілометрів


Іван Маслюк
Іван Маслюк

Львів – Мешканець Львівщини 20-річний Іван Маслюк, який страждає на ДЦП, подолав на спеціальному триколісному велосипеді 5 тисяч кілометрів. Він разом з друзями здійснив подорож Європою. Іван Маслюк не лише втілив свою мрію – побачив океан, але тепер має нові плани – допомагати мандрувати таким же, як він. Також Іван Маслюк планує взяти участь у Паралімпіаді через 4 роки.

Дванадцять європейських країн – з України в Португалію – Іван Маслюк зумів проїхати на своєму триколісному велосипеді. 50 ночей у наметі і така ж кількість – у приватних оселях і хостелах. Супроводжували Івана у мандрівці двоє його друзів, які й допомогли йому реалізувати мрію. 24-річний Олег Савчук, який займається велотуризмом, їхав поруч з Іваном на своєму ровері, а маркетолог Олександр Луцик – на машині. П’ять тисяч кілометрів подолав хлопець із особливими потребами за 100 днів і відмовлявся пересісти у машину навіть, коли було дуже складно в Альпах. Емоції від мандрівки і пережиті враження його переповнюють.

Хлопець із ДЦП подолав 5 тисяч кілометрів у Європі (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:21 0:00

«Півроку я готувався до здійснення цієї мрії і мені допомогли друзі. Найважчим був період в Альпах, який ми пережили з командою: я падав з велосипеда, це був важкий для мене емоційний момент. Але ми цей психологічний момент пережили. Я стояв на висоті 3000 метрів на горі Монблан, і це відчуття над хмарами навіть не передається. Коли під’їхали до океану, то друзі вперше побачили сльози на моїх очах», – говорить Іван Маслюк.

«Ми стояли позаду і у нас теж були сльози, все закипало всередині. Це важко пояснити словами, коли ти комусь допоміг і бачиш результат перед собою – мрія і людина», – продовжив Олег Савчук.

Тренування були важкими

Олег Савчук та Олександр Луцик випадково дізнались про мрію хлопця в інвалідному візку здійснити подорож Європою і побачити океан. Вирішили допомогти – знайшли гроші на купівлю триколісного велосипеда, самостійно розробили програму тренувань для Івана. І як результат, хлопець щодня проїжджав 100 кілометрів.

«Я до того, як отримав велосипед, не знав навіть, як передачі перемикати, але крок за кроком дійшли до якогось етапу. Справді, було важко. Було, що Олег прив’язував мій велосипед до себе, і я тягнув його 15-20 кілометрів, було, що закривав очі, але це потім допомогло у подорожі», – каже Іван.

Команда «На трьох колесах» вирушила у мандрівку зі Львова у серпні, маючи в кишені 250 євро на всіх. А витратили на подорож, яка тривала понад три місяці, близько 6000 євро – завдяки підтримці людей в Україні та Європі. У кожній європейській країні їм допомагала українська діаспора, вони зустрічались з людьми з особливими потребами, які мешкають у спеціальних будинках. Іван розповідав про таких осіб, як він, в Україні. Переважна більшість таких українців замкнена від світу у чотирьох стінах. Мандрівники знайшли нових друзів у Європі і у них виникла ідея створити Всесвітній рух допомоги людям з обмеженими можливостями, які мріють подорожувати.

«У Польщі ми спілкувались із реабілітологами, і вони нам казали, що туризм для людей з ДЦП дуже допомагає. Для цього потрібне спеціальне пересувне обладнання, зокрема для гір, ми таке бачили у Франції. Хочемо наступний тур зробити у США, перетинатимемо від океану до океану, за півтора року будемо готуватись», – наголосив Олег Савчук.

Також Іван Маслюк хоче через чотири роки представляти Україну на Паралімпійських іграх, щоб позмагатись на триколісному велосипеді з такими з людьми, як він, які страждають на ДЦП. Для нього важливо було під час мандрівки Європою довести передусім собі, що він зможе витримати. Для нього головне сьогодні змінити ставлення до осіб із особливими потребами в українському суспільстві.

«Ставлення до інвалідів в Україні, до людей з обмеженими можливостями, зовсім на гіршому рівні. У Європі їх не закривають, створюють умови і дають жити, а у нас закривають у будинках, які є у не найкращому стані», – зауважив Іван.

Іван Маслюк народився з ДЦП і з дитинства є мрійником, цікавиться географією, історією. Він закінчив звичайну середню школу, щоби стати студентом-істориком йому не вистачило балів. Але і мрію про вищу освіту теж не полишає.

  • Зображення 16x9

    Галина Терещук

    В ефірі Радіо Свобода – з 2000 року. Закінчила факультет журналістики Львівського національного університету імені Франка. Маю досвід роботи на телебаченні і в газеті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG