Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині планують референдум про посилення повноважень президента


Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган

Влада Туреччини планує навесні наступного року провести референдум про внесення змін до Конституції, щоб посилити повноваження президента.

Віце-прем’єр-міністр Нуреттін Джаніклі, виступаючи на телебаченні 9 грудня, заявив, що уряд цього ж дня направить свій план в парламент. За його словами, 316 депутатів від владної Партії справедливості і розвитку і 39 від Партії націоналістичного руху вистачить, щоб забезпечити дві третини голосів для ухвалення закону.

Джаніклі не уточнив, які саме зміни передбачають поправки, але додав, що уряд хоче завершити процес до президентських і парламентських виборів у Туреччині в 2019 році.

Тим часом 9 грудня турецька прокуратура видала ордери на арешт 87 людей, пов’язаних з університетом у Стамбулі, у рамках розслідування справи про спробу державного перевороту у липні цього року.

Після липневої невдалої спроби державного перевороту у Туреччині висунули підозру чи звільнили понад 100 тисяч державних службовців, серед яких учені, вчителі, судді, прокурори і військові. Ще 37 тисяч людей були ув’язнені. Їх обвинувачують у співпраці з релігійним проповідником Фетхуллахом Ґюленом, якого Анкара вважає натхненником державного перевороту.

Сам Фетхуллах Ґюлен, який проживає у вигнанні у США, відкидає свою причетність і засуджує спробу державного перевороту у Туреччині.

XS
SM
MD
LG