Доступність посилання

ТОП новини

Провал спецконфіскації. Чому депутати проти


Ілюстраційне фото. Сесійна зала Верховної Ради
Ілюстраційне фото. Сесійна зала Верховної Ради

Київ – У четвер депутати Верховної Ради відхилили урядовий законопроект щодо спецконфіскації. Премєр-міністр України Володимир Гройсман наступного дня у парламенті заявив, що повернути гроші, вкрадені з бюджету режимом Януковича – це справа честі. Водночас депутати, які від самого початку виступали проти цього законопроекту кажуть, що існують способи повернути гроші Януковича у рамках існуючого правового поля. Експерти ж відмову парламенту ухвалити спецконфіскацію називають боротьбою за політичні дивіденти.

Депутати не підтримали ухвалення за основу законопроекту №5142 (щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів), за це рішення проголосували 176 депутатів за мінімально необхідних 226. Після цього спікер Верховної Ради Андрій Парубій запропонував відправити законопроект в комітет на доопрацювання до повторного першого читання. Після трьох невдалих спроб депутати не підтримали цю пропозицію. Також голова Верховної Ради пропонував відправити документ суб’єкта законодавчої ініціативи – в Кабмін, але цю пропозицію депутати також відхилили.

Законопроектом, зокрема, у Цивільному кодексі України встановлювалося, що право власності припиняється у разі стягнення необґрунтованих активів у дохід держави. Автори законопроекту зазначали, що ухвалення документа дозволить повернути в бюджет кошти, незаконно набуті корупціонерами, а також запобігти вчиненню ними нових злочинів з використанням таких активів.

У п’ятницю, під час традиційної години запитань до уряду прем’єр-міністр України Володимир Гройсман висловив думку, що проти законопроекту виступають ті, які, можливо, самі не проти «нажитися» із заморожених коштів, які пов’язані з режимом Януковича.

Володимир Гройсман також заявив, що урядовий законопроект дає можливість врегулювати питання повернення до державного бюджету арештованих 1,5 мільярда доларів.

Я вважаю, що справа честі українського парламенту і українського уряду – повернути кошти, які були вкрадені, до державного бюджету
Володимир Гройсман

«Я вважаю, що справа честі українського парламенту і українського уряду – повернути кошти, які були вкрадені, до державного бюджету. Уряд України розробив закон, який дає можливість врегулювати це питання», – сказав прем’єр. «Якщо парламент вважає, що в законопроект мають бути внесені зміни чи доповнення – ми не заперечуємо. Нас цікавить відновлення справедливості в абсолютно правовий спосіб», – наголосив Гройсман.

«В парламенті існує ціла група людей, яка захищає інтереси оточення Януковича» – Антон Геращенко

Законопроект щодо спецконфіскації депутат від «Народного фронту» Антон Геращенко називає єдиним ефективним засобом боротьби з корупцією в Україні. За його словами, якщо чиновника запідозрили у корупції, відповідно до законопроекту, він би мав у громадянському суді пояснювати, звідки в нього кошти на будинки чи автомобілі, каже народний депутат.

Він також додає, що відповідний законопроект готувався для того, щоб поставити крапку у питанні спецконфіскації 1 мільярда 400 мільйонів доларів США, які вже три роки арештовані й лежать на рахунку в «Ощадбанку».

У Верховній Раді, в тому числі у фракціях та коаліціях, існує ціла група людей, яка захищає інтереси оточення Януковича
Антон Геращенко

«Ці гроші належать оточенню Януковича, це відомо. Але в кримінальному процесі довести та вилучити ці кошти практично неможливо. Однак у Верховній Раді, в тому числі у фракціях та коаліціях, існує ціла група людей, яка захищає інтереси оточення Януковича, у моєму розумінні, та яка під прикриттям, що цей закон неконституційний та неправильний, та неєвропейський. «Валять» цей закон», – сказав Антон Геращенко в кулуарах Верховної Ради.

​А народний депутат від фракції «Батьківщина» Сергій Власенко зауважує, що цей законопроект прикриває непрофесіоналізм правоохоронних органів, які не можуть розібратися з активами Януковича за вже наявними механізмами у правовому полі.

Нам пропонують видумані квазімеханізми, які не мають нічого спільного ні з правом власності, ні з правами громадян
Сергій Власенко

«Нам пропонують видумані квазімеханізми, які не мають нічого спільного ні з правом власності, ні з правами громадян. І цей закон про спецконфіскацію точно не стосується ані Януковича, ані когось особисто. Це зміни до кримінального і кримінально-процесуального, а також до цивільного і цивільно-процесуального кодексів. Ці закони стосуються всіх громадян», – каже депутат.

Він також додає, що фракція «Батьківщина» виступає за те, щоб президент-втікач Віктор Янукович був притягнутий до відповідальності.

«Але ми проти того, щоб непрофесіонали і невігласи дарували Віктору Януковичу можливість уникнути цієї відповідальності через міжнародні судові інституції, приймаючи всіляко недолугі закони, які дозволять Януковичу заявляти про те, що нібито здійснюється його політичне переслідування», – сказав Сергій Власенко у коментарі Радіо Свобода.

Законопроект дозволяє оперативно повернути кошти, які мають стосунок до режиму Януковича – експерт

Законопроект №5142 щодо забезпечення стягнення в дохід держави необґрунтованих активів набагато кращий за попередні версії, які розглядав парламент, каже виконавчий директор громадської організації «ransparency International Україна» Ярослав Юрчишин. Він поданий Міністерством юстиції та розроблявся разом з громадськими експертами, каже він.

Ярослав Юрчишин
Ярослав Юрчишин

Він не містить ризиків для третіх осіб. Він виконує головну функцію – дозволяє оперативно повернути кошти, які мають стосунок до режиму Януковича і які зараз заморожені в «Ощадбанку»
Ярослав Юрчишин

«Він не містить ризиків для третіх осіб. Він виконує головну функцію – дозволяє оперативно повернути кошти, які мають стосунок до режиму Януковича і які зараз заморожені в «Ощадбанку». Це не є системною боротьбою з корупцією, це технічний закон для вирішення цього конкретного питання», – каже Ярослав Юрчишин.

Він також додає: причиною того, що у четвер народні депутати не ухвалили законопроект, є політична боротьба.

«Цей закон дуже серйозно просуває «Народний фронт», я так розумію, що їхні партнери по коаліції просто хочуть на основі цього законопроекту ще собі виторгувати якісь політичні дивіденти. Це неприпустимо, але, на жаль, така політика в Україні», – констатує Юрчишин.

Водночас український політолог Олександр Палій каже, що законопроект не ухвалили тому, що депутати побоюються, що він може зачепити їхні інтереси.

Олександр Палій
Олександр Палій

Очевидно, що деякі депутати побоюються, що цей механізм буде розповсюджений і на них, через це вони, так би мовити, дують на холодне
Олександр Палій

«Очевидно, що деякі депутати побоюються, що цей механізм буде розповсюджений і на них, через це вони, так би мовити, дують на холодне. Тут можна було піти дуже простим шляхом», – каже він.

За твердженням політолога, якби у законопроекті конкретно вказали, що конфіскація буде стосуватися лише тих людей, які на момент вчинення злочинів на Майдані перебували на чільних посадах в «Партії регіонів» або в уряді, він би полегшив його ухвалення у парламенті.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG