Доступність посилання

ТОП новини

«Кримський диверсант» Панов: мене катували з особливою жорстокістю


Євген Панов, 5 грудня 2016 року
Євген Панов, 5 грудня 2016 року

Громадянин України Євген Панов, який був заарештований ФСБ Росії у справі «кримських диверсантів», надіслав до Слідчого комітету Росії заяву про катування. За його словами, після затримання на кордоні співробітники ФСБ Росії били його залізною трубою, підвішували за наручники і били електрострумом, ‒ розповів його адвокат Дмитро Дінзе.

Панов був заарештований 10 серпня 2016 року в окупованому Росією українському Криму. ФСБ Росії тоді повідомила про затримання «групи українських диверсантів», які нібито готували «теракти» на півострові. Координувало діяльність групи нібито «Головне управління розвідки Міноборони України». Арешти дали привід президентові Росії Володимиру Путіну звинуватити Київ у «переході до терору».

У ФСБ також розповіли обставини затримання. Співробітники відомства нібито вчинили спробу затримати «диверсантів», які переправилися через протоку Сиваш, в результаті чого загинув підполковник ФСБ Роман Каменєв. Йдучи назад через Сиваш, «диверсанти» застрелили контрактника Семена Сичова, який помітив їх. Всі учасники групи зникли.

Євген Панов на той момент був водієм на Запорізькій АЕС у Енергодарі. ФСБ назвала його «одним з організаторів терактів, яким запобігли». Разом з ним тоді ж був затриманий ще один водій, Андрій Захтей, у якого два громадянства ‒ українське та російське; він, за версією ФСБ, мав зустрічати групу в районі селища Суворове.

Що розповідає Панов

У заяві до Слідчого комітету Росії, яка адресована керівникові СК Олександру Бастрикіну, Панов пише, що близько чотирьох годин ранку 7 серпня він на своєму автомобілі ZAZ Lanos намагався потрапити з підконтрольної уряду України території в Крим через контрольно-пропускний пункт в районі Армянська. Однак його затримали «імовірно, співробітники ФСБ».

«Після чого упродовж шести днів мене катували з особливою жорстокістю із застосуванням фізичного насильства», ‒ цитує заяву Панова «Медіазона».

«Били трубою залізною в ділянки голови, спини, нирок, рук, ніг, затягували наручники ззаду до оніміння рук, підвішували за наручники: згинали мої ноги в колінах, застібали наручники попереду трохи нижче колін і вставляли під коліна залізну палицю, після чого двоє чоловіків, взявшись з двох сторін, піднімали цю палицю і мене, від чого я відчував дикий біль».

Він просив припинити тортури і пояснити, за що його катують, розповідає українець. Але, за його словами, йому відповідали, що це розплата «за спільні поїздки з Олексієм Сандулом».

«Окрім того, під час тортур на мій статевий член надягли хомут і затягували його до посиніння, при цьому чоловіки запитували: «Кого ти приїхав підривати?». Я не міг відповісти на це запитання, оскільки у мене не було такої мети, і я не розумів, чому вони так вважають», ‒ розповів він.

Через деякий час Панова з мішком на голові вивели на вулицю і «повідомили, що будуть розстрілювати».

«Я повірив, оскільки чув, як перезаряжають затвори зброї», ‒ розповів українець.

Коли мішок ненадовго стягнули з голови, затриманий встиг розгледіти двох чоловіків, які катували його: на вигляд їм було по 35 років.

Потім його відвезли автомобілем, за версією Панова, до Сімферополя.

Мене приводили до тями водою. Мої губи від ударів струмом потріскалися
Евген Панов

«Мене завели в якесь приміщення, мішок з голови не знімали і продовжили мене катувати: скотчем приклеїли електроди від електрошокера до коліна правої і лівої ноги і попереку, включали подачу струму, в результаті чого я кілька разів непритомнів. Мене приводили до тями водою. Мої губи від ударів струмом потріскалися». Весь цей час Панова також били руками і ногами.

Відео ФСБ

Зараз Євген Панов пояснює, що зізнання про його участь в «диверсійній групі» були вибиті у нього під тортурами: він підписував усі документи, які давали йому співробітники ФСБ, і говорив на камеру під їхню диктовку.

11 серпня ФСБ продемонструвало відеозаписи, на яких Панов і Захтей зізнаються в підготовці «диверсії» і розповідають про «співпрацю» з ГУР України. Панов на відео розповідає, ніби з серпня 2014 до серпня 2015 року проходив службу в зоні бойових дій на сході України в складі 37-го окремого піхотного батальйону, який входить в 56-у бригаду. Після цього його нібито запросили до Києва, де «пояснили, що створюється група для проведення диверсійних акцій на території Республіки Крим». Він говорив, що разом з українським військовим Олексієм Сандулом підбирав на півострові об'єкти для «диверсій». Окрім того, в районі Армянська, за його словами, була обладнана «схованка» з вибухівкою і зброєю.

Однак на відео помітні численні монтажні склейки, а Панов виглядає змученим.

Вперше нагодували і дали випити води йому тільки в СІЗО, каже Панов. Лікар оглянув арештанта, але ніякої медичної допомоги не надавав.

Слідчий комітет Росії і ФСБ поки не прокоментували заяву Панова про тортури.

Версія родичів і захисту Панова

Родичі Панова раніше розповідали «Настоящему времени», що він не має жодного стосунку до Міноборони України та працював водієм в місті Енергодарі в Запорізькій області. Перед арештом в Криму Панов сказав родичам, що їде за місто на відпочинок і взяв на роботі додатковий вихідний. Пізніше зв'язок з ним зник.

За словами зведеного брата заарештованого, Панов не планував тривалих поїздок, він поїхав з маленької дорожньою сумкою і в спортивних штанях і футболці, яку одягав на природу.

Захист Панова також звертав увагу на те, що в матеріалах про арешт його і Захтея є фальшива адміністративна справа ‒ про те, що двоє українців нібито були затримані в Сімферополі вдень 8 серпня за дрібне хуліганство. Суд Сімферополя засудив обох до 15 діб адміністративного арешту за статтею 20.1 КоАП (дрібне хуліганство) за «грубу нецензурну лайку і образливе чіпляння до перехожих», вчинені в той же день о 16:30 на вулиці Гагаріна.

Захист вважає, що фальшива справа була приводом оформити офіційний арешт двох затриманих, хоча реально вони були затримані на добу раніше.

Панов розповів про те, як проходило оформлення цієї адміністративної справи в «суді».

«Жінка в цивільному одязі повідомила нам, що ми вчинили адміністративне правопорушення ‒ виражалися нецензурною лайкою, після чого вона оголосила постанову», ‒ згадує українець. Відразу після цього Панова і Захтея заарештували на 15 діб.

*****

Зараз Панову і Захтею висунуті звинувачення в підготовці «диверсії» (стаття 30 і пункт «а» частини 2 статті 281 КК), «суд» заарештував їх. Спочатку обидва утримувалися в СІЗО Сімферополя, пізніше їх перевезли до Москви в СІЗО «Лефортово».

Коли його перевезли в «Лефортово» в Москві, насильство припинилося, каже Панов в своїй заяві. Але при цьому оперативники вмовляли його відмовитися від відвідування консулом України і послуг адвокатів Ольги Дінзе і Дмитра Дінзе і закликали його не заперечувати раніше даних зізнань.

5 грудня Лефортовський суд Москви продовжив Євгену Панову і Андрію Захтею термін арешту до 7 березня 2017 року. Засідання відбувалися у закритому режимі.

Оригінал матеріалу – на сайті спецпроекту «Настоящее время»

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG