Доступність посилання

ТОП новини

Дніпро приєднався до міжнародного марафону написання листів за права людини


У Дніпрі в суботу, 10 грудня, стартувала акція зі збору листів у рамках щорічної ініціативи міжнародної правозахисної організації Amnesty International «Марафон написання листів-2016». Акція відбувається в приміщенні однієї з книгарень і приурочена до Дня захисту прав людини, який відзначають 10 грудня.

Організатори заходу знайомлять учасників з історіями восьми людей, на чий захист цього року збираються звернення в багатьох країнах світу: це громадяни різних країн, зокрема, кримський татарин Ервін Ібрагімов, який став жертвою насильницького зникнення у Криму. На чоловіка напали 26 травня 2016 року в Бахчисараї, неподалік власного будинку. Його доля наразі не відома.

Також героями марафону є Ені Альфред (Малаві), Піс Рівер Веллі (Канада), Байрам і Гіяз (Азербайджан), Зейнаб Джалалян (Іран), Ерен Кескін (Туреччина), Йохан Тетеріза (Індонезія), Ільхам Тохті (КНР). У своїх країнах вони зазнають утисків з різних причин – через критику влади, громадянську позицію, колір шкіри тощо.

За словами організаторів, торік у близько 140 країнах світу писали листи на підтримку Сенцова і Кольченка. Цього року, вважають вони, українців мають підтримати своїми листами людей, які потерпають від утисків в інших країнах світу, а також в окупованому Криму.

Ідея щорічного марафону полягає в тому, що мільйони людей по всьому світу одночасно надсилають листи на захист жертв порушень прав людини, вимагаючи від урядів відповідних держав вжити заходів для виправлення ситуації. Цього року в рамках марафону відібрано вісім людей, на захист яких підписуються петиції.

Марафон з написання листів на захист людей, чиї права порушуються, проводять із 2001 року. Ідея виникла в Польщі.

XS
SM
MD
LG