Доступність посилання

ТОП новини

Позачергові парламентські вибори проходять у Македонії


Лідер опозиційного «Соціал-демократичного союзу Македонії» Зоран Заєв голосує з дружиною на виборчій дільниці в Струмиці, 11 грудня 2016 року
Лідер опозиційного «Соціал-демократичного союзу Македонії» Зоран Заєв голосує з дружиною на виборчій дільниці в Струмиці, 11 грудня 2016 року

11 грудня в Македонії проходять позачергові парламентські вибори, що мають покласти край майже дворічній політичній кризі в країні. Головне протистояння відбувається між партією «Внутрішня македонська революційна організація – Демократична партія за македонську національну єдність» (ВМРО-DPMNE) екс-прем’єра Николи Ґруєвського, змушеного подати у відставку після скандалу з прослуховуванням, та опозиційною партією «Соціал-демократичний союз Македонії» (SDSM) мера Струмиці Зорана Заєва.

Ґруєвский сподівається здобути щонайменше 63 місця для більшості і формування своєї коаліції. Він пообіцяв створити 70 тисяч нових робочих місць і знизити рівень безробіття з 24 до 17 відсотків.

Заєв, як представник опозиції, пообіцяв боротися з корупцією, поліпшити демократичні стандарти в країні, а також підтримати зусилля з розслідування скандалу щодо прослуховування телефонних розмов.

Заєва можуть підтримати голосами етнічні албанці, які становлять чверть населення Македонії. Крім того, у списку кандидатів SDSM є кілька відомих громадських діячів – етнічних албанців.

Всього право голосу в Македонії мають близько 1,8 мільйона громадян. Вони обиратимуть кандидатів на заповнення 123 місць в однопалатному парламенті країни. Політичні партії і рухи пропонують список з 20 кандидатів у кожному з шести виборчих округів країни, ще трьох депутатів обирає діаспора.

Незалежна телекомпанія Telma 5 грудня оприлюднила дані опитування, згідно з якими, партія Николи Ґруєвського ВМРО-DPMNE може розраховувати на 23,3% голосів виборців, а «Соціал-демократичний союз Македонії» (SDSM) – 19,4%. Втім, як кажуть аналітики, нинішній розрив між партіями може бути значно меншим, ніж у 2011 році, коли ВМРО-DPMNE випередила SDSM на 11 відсотків.

Вибори в Македонії можуть вплинути на темпи тривалого шляху Македонії до членства в ЄС і заявленої мети вступу в НАТО. Ця балканська країна пережила політичні потрясіння, коли в лютому 2015 року стало відомо про масоване прослуховування телефонних розмов понад 20 тисяч людей. В організації прослуховування звинуватили владну консервативну партію на чолі з колишнім прем’єр-міністром Николою Ґруєвським. Сам Ґруєвський заявив, що опозиція намагається очорнити його, і звинуватив лідера соціал-демократів Зорана Заєва у державній зраді.

Після багатьох акцій протесту в Македонії Європейський союз виступив посередником політичної угоди, яка передбачала дострокові вибори і незалежне розслідування фактів корупції.

XS
SM
MD
LG