Доступність посилання

ТОП новини

Кандидатом на посаду держсекретаря Трамп зробив подарунок Путіну – Ґранголм


Рекс Тіллерсон, керівник енергетичної компанії Exxon Mobil (праворуч) та президент Росії Володимир путін під час енергетичного саміту у Санкт-Петербурзі. Червень 2013 року
Рекс Тіллерсон, керівник енергетичної компанії Exxon Mobil (праворуч) та президент Росії Володимир путін під час енергетичного саміту у Санкт-Петербурзі. Червень 2013 року

Керівник американського нафтового гіганта, компанії Exxon Mobil Рекс Тіллерсон став фаворитом на отримання посади державного секретаря в майбутній адміністрації США. Переможець президентських виборів Дональд Трамп, який заступає на посаду наступного місяця, підтвердив, що розглядає кандидатуру Тіллерсона на посаду керівника американської дипломатії. Компанія Exxon Mobil має значні бізнес-інтереси в Росії, а Тіллерсон є противником західних санкцій за дії Кремля в Україні.

​Наразі Рекс Тіллерсон, як виглядає, є пріоритетною кандидатурою для Дональда Трампа на голову Держдепартаменту США. Інавгурація нового президента США має відбутися 20 січня, але вже зараз, як виглядає, керівник найбільшої енергетичної компанії світу Exxon Mobil наразі перемагає інших конкурентів на посаду державного секретаря.

В інтерв’ю американській телекомпанії Fox News цими вихідними Дональд Трамп розпливався в компліментах на адресу Тіллерсона, розхвалюючи також компанію Exxon Mobil, яка працює в 50 країнах на шести континентах.

«В цьому випадку йдеться про більше, аніж лише керівника компанії. Він є гравцем світового рівня. Він – на чолі, я так думаю, найбільшої компанії світу. Його компанія вдвічі більша за розмірами, аніж її найближчий конкурент. Ця компанія неймовірно управляється. Для мене його великою перевагою є те, що він знає багатьох гравців, і знає їх добре. У нього великі угоди в Росії, він укладав великі угоди – для компанії, не для себе особисто, а для компанії», – сказав Трамп.

Рекс Тіллерсон вже десять років – на чолі Exxon Mobil, а загалом почав працювати в цій компанії в 1970-х роках. Особисто у нього акцій Exxon Mobil на 150 мільйонів доларів.

За Тіллеросона Exxon Mobil активно вийшов на енергетичний ринок Росії. У 2011 році американський нафтовий гігант підписав угоду з найбільшою російською державною компанією «Роснефть» щодо спільної розвідки та видобутку нафти. З того часу дві компанії сформували десять спільних підприємств для проектів у Росії, зокрема щодо видобутку нафти в Арктиці, бо, як каже кореспондент американського телеканалу MSNBC Алі Велші, росіянам бракує технологій для арктичного видобутку нафти.

Рекс Тіллерсон прямо сказав, що не вірить в те, що санкції працюють, він не вірить, що санкції взагалі повинні бути
Алі Велші

«До реального початку видобутку залишались дні чи, можливо, тижні, коли росіяни хотіли почати видобуток в партнерстві з Exxon Mobil. Але тут США запровадили санкції проти Росії через те, що Росія зробила в Україні. Рекс Тіллерсон та акціонери компанії постраждали від цього. І Рекс Тіллерсон прямо сказав, що не вірить в те, що санкції працюють, він не вірить, що санкції взагалі повинні бути. Він говорив в загальних тонах, але говорив конкретно про санкції проти Росії», – каже Велші.

Тіллерсон має дуже гарні стосунки з Путіним
Алі Велші

«Це дуже цікавий вибір держсекретаря, враховуючи, що одним з найбільших зовнішньополітичних пріоритетів для уряду США нині – як вести себе з Росією. Рекс Тіллерсон є дуже проросійським, має дуже гарні стосунки з президентом Путіним», – додає кореспондент американського телеканалу.

​У 2013 році російський президент Володимир Путін нагородив Тіллерсона «Орденом дружби» за, як було сказано Кремлем, «значний внесок в посилення співпраці в паливно-енергетичному секторі».

Через запровадження західних санкції проти Росії за окупацію Криму та війну на сході України Exxon Mobil втратила щонайменше мільярд доларів. Через санкції американська компанія не змогла отримати свої прибутки після інвестицій у нафтовий і газовий консорціум поблизу російського острова Сахалін на Далекому Сході.

Коли йдеться про Рекса Тіллерсона, хто є чітким союзником президента Путіна – це справді є подарунком Володимиру Путіну
Дженніфер Ґранголм

Американський політик-демократ, колишній губернатор штату Мічиган Дженніфер Ґранголм в інтерв’ю телеканалу CNN критикувала вибір керівника енергетичного гіганта, який особисто пропрацював у компанії понад 30 років і відданий їй. Але ще більше Ґранголм обурилась близькістю Тіллерсона до Росії.

«Коли йдеться про Рекса Тіллерсона, який має мільярди інвестицій в Росії, який має десять спільних підприємств як керівник Exxon Mobil з російськими державними компаніями, хто є чітким союзником президента Путіна – це справді є подарунком Володимиру Путіну», – сказала Ґранголм.

Дженніфер Ґранголм
Дженніфер Ґранголм

Після масиву публікацій і заяв про зацікавленість Кремля в перебігу президентської кампанії у США, про намагання російський хакерів допомогти Дональду Трампу той факт, що нині Рекс Тіллерсон є фаворитом на посаду нового держсекретаря лише додає аргументів тим, хто вважає Кремль переможцем американських виборів.

Ось що пише британська газета The Guardian: «Якщо Рекса Тіллерсона висунуть на посаду наступного державного секретаря, це б підтвердило Володимира Путіна як одного зі стратегічних переможців президентських виборів у США».

«Чи внесло чи не внесло російське втручання (у вибори в США – ред.) відчутну різницю у підсумку, призначення Тіллерсона означало б значний здобуток для Москви», – зауважує часопис.

«Зовнішня політика Трампа-Тіллерсона була з подвійною силою сфокусована на національних інтересах США замість зосередженості та глобальній претензійності чи будь-якій ідеології. Це була б твереза, без надмірності, не чужа ідея застосування сили, але у відповідь на справжню, а не уявну загрозу. Одним словом: реалістична», – сказав The Guardian директор московського Центру Карнеґі Дмитро Тренін.

Наразі Тіллерсон випереджає тих, кого вважають претендентами на посаду держсекретаря в новій адміністрації. Серед них: кандидат-республіканець на виборах 2012 року Мітт Ромні, колишній постійний представник США в ООН Джон Болтон, сенатор Боб Коркер та адмірал ВМС США у відставці Джеймс Ставрідіс. Колишній мер Нью-Йорка Рудольф Джуліані вже вибув з неофіційних перегонів на посаду американського дипломата номер один.

Але для того, щоб стати держсекретарем США, треба пройти принаймні чотири етапи узгоджень і затверджень. The Guardian не виключає, що кандидатуру Тіллерсона, яку газета характеризує в стилі realpolitik, може «загамувати» Сенат.

  • Зображення 16x9

    Ростислав Хотин

    Працював кореспондентом агентства Reuters у Києві, на Всесвітній службі «Бі-Бі-Сі» в Лондоні, кореспондентом телеканалу «1+1» та агенції УНІАН у Брюсселі, а нині – редактор Радіо Свобода в Празі.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG