Доступність посилання

ТОП новини

Охендовський не прийшов на допит у НАБУ


Михайло Охендовський
Михайло Охендовський

Голова Центральної виборчої комісії України Михайло Охендовський не з’явився на перший допит в Національне антикорупційне бюро.

Як повідомляє кореспондент Радіо Свобода, за даними прес-служби НАБУ, Охендовський зателефонував детективам і повідомив, що не може прийти через особисті причини.

Допит перенесли на інший день, але дата поки що невідома. Охендовський і його прес-секретар наразі відмовляються коментувати ситуацію.

13 грудня заступник генпрокурора України, керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький повідомив, що підписав письмове повідомлення про підозру у кримінальному провадженні голові Центральної виборчої комісії Михайлові Охендовському.

Як написав він у Facebook, це повідомлення у справі про так звану «чорну бухгалтерію» Партії регіонів – «перше (але не останнє)».

У своєму дописі Холодницький повідомив, що під час досудового розслідування детективи Національного антикорупційного бюро України та прокурори САП встановили, що Охендовський, обраний до складу ЦВК у 2007 році за квотою Партії регіонів, 2012 року шість разів їздив за кордон в офіційні відрядження, але при цьому виконував неофіційне доручення найвищих службових осіб держави і членів цієї партії – донести до представників урядів іноземних держав, міжнародних і міжурядових організацій у позитивному світлі інформацію про «демократичний» перебіг виборчого процесу в Україні, щоб не допустити можливе визнання виборів такими, що не відповідають міжнародним стандартам.

«Досудове слідство має достатні підстави вважати, що як «винагороду» за такі свої дії підозрюваний отримав відшкодування понесених ним за кордоном витрат за рахунок коштів Партії регіонів», – додав Холодницький.

За його словами, документи так званої «чорної бухгалтерії» підтверджують чотири випадки отримання Охендовським готівкових коштів в офісі Партії регіонів у Києві на загальну суму 16 734 долари США. «

Крім того, додав він, вивчення документів, які до НАБУ передав колишній перший заступник голови Служби безпеки України Віктор Трепак, виявило ще два записи про можливе отримання Охендовським грошових коштів у сумі 100 000 та 45 000 доларів США. Незважаючи на те, що про одержання цих грошей підозрюваний власноручно не розписувався, встановлено, що їх видачею займалась та ж особа, що і у випадках отримання ним коштів за відрядження, що дозволяє стверджувати про достовірність записів, вважає чільний правоохоронець.

У червні Охендовський уже побував у САП на допиті у справі про «чорну бухгалтерію» Партії регіонів, тоді ще у статусі свідка.

XS
SM
MD
LG