Доступність посилання

ТОП новини

Ймовірність запуску «Північного потоку-2» зараз менша за 50% – Коболєв


Андрій Коболєв
Андрій Коболєв

Ймовірність реалізації Росією проекту «Північний потік-2» зараз менша за 50%, вважає голова правління компанії «Нафтогаз України» Андрій Коболєв. За його словами, Україна продовжує переговори з європейськими партнерами щодо недоцільності побудови цього газогону. Про це Коболєв сказав, відповідаючи на запитання журналістів під час презентації річного звіту «Нафтогазу».

«Ми активно займаємося перемовинами з європейськими країнами і компаніями щодо недоцільності цього проекту. В кожного (в керівництві компанії – ред.) є зобов’язання принаймні раз на місяць говорити з кимось про це і просувати ідею про те, що український маршрут є достатнім і ефективним, – зазначив Коболєв. – Я б не погодився з оцінкою, що цей проект виглядає як дуже ймовірний, мені здається, що зараз його ймовірність менша за 50% – особливо з огляду на останні новини щодо виходу з нього європейських партнерів «Газпрому», щодо останнього рішення уряду Швеції щодо неприйнятності і ризиків стосовно надання своїх можливостей для будівництва цього газопроводу».

Водночас, за словами Коболєва, доводячи європейським партнерам недоцільність «Північного потоку-2», Україна повинна робити кроки для виконання своїх зобов’язань перед Європейським союзом в рамках Договору про енергетичне співтовариство.

«Окрім вмовляння європейців, що це непотрібно, нам потрібно виконувати свою домашню роботу – відокремлення ГТС, впровадження реального ринку газу, впровадження ринкових тарифів. Без цього ймовірність цього проекту буде набагато більшою, ніж вона є зараз», – зазначив Коболєв.

Проект «Північний потік-2» має постачати газ із родовищ на півночі Росії безпосередньо до Німеччини дном Балтійського моря, оминаючи традиційні транзитні маршрути через Україну і Словаччину. Проект має розширити здатності вже збудованого першого «Північного потоку». Компанія Nord Stream 2 AG («Північний потік-2»), що займається плануванням будівництва, належить російському «Газпромові» на 100 відсотків через його філію в Нідерландах.

XS
SM
MD
LG