Доступність посилання

ТОП новини

Італія була проти розширення санкцій проти Росії та більшого продовження їхнього терміну – учасники саміту


Прем’єр-міністр Італії Паоло Джентілоні
Прем’єр-міністр Італії Паоло Джентілоні

Італія на саміті ЄС виступила проти спроби продовжити термін санкції Євросоюзу щодо Росії на рік, а не на півроку. Рим також був проти розширення санкцій через імовірні злочини з боку Росії в Сирії. Про це після одноденного саміту ЄС у Брюсселі 15 грудня повідомили його учасники.

«У нас була дискусія, яка, на щастя, закінчилася без урахування варіанту, який був би, на мою думку, помилковим, – реагувати на ситуацію в Сирії та Алеппо санкціями ЄС проти Росії», – сказав прем’єр-міністр Італії Паоло Джентілоні. Також, за його словами, більшість країн погодилися з Італією, що помилкою було б запровадження проти Москви нових санкцій, на додачу до тих, які вже накладені через агресію Росії в Україні.

Італія була й серед тих країн, які виступили проти пропозиції Польщі продовжити чинні санкції проти Росії на рік, а не на шість місяців.

«Деякі з наших колег прагнули б, можливо, продовжити санкції й на 12 місяців, але насправді було ясно від початку, що можна підтримувати наш нинішній формат», – сказав голова Європейської ради Дональд Туск.

Польща та деякі інші країни були стурбовані тим, що обраний президент США Дональд Трамп може спробувати послабити тиск на Росію, коли він вступить на посаду в наступному році. Туск сказав, що ще занадто рано говорити про те, якою буде політика Трампа.

У четвер керівники держав і урядів країн Європейського союзу на саміті у Брюсселі домовилися продовжити ще на шість місяців головний пакет економічних санкцій проти Росії через її агресію проти України, повідомили дипломати ЄС. Офіційне рішення буде оформлене і оприлюднене наступними днями.

Чинність цього пакета санкцій, найболючішого для Росії, мала б закінчитися 31 січня наступного року.

XS
SM
MD
LG