Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі затримали російського блогера, підозрюваного Баку в сепаратизмі


Влада Азербайджану заявляє, що російського блогера, якого Баку розшукує за звинуваченнями у сепаратизмі, затримали в Білорусі. Генеральна прокуратура Азербайджану 16 грудня повідомила, що домагається екстрадиції Олександра Лапшина.

Про те, коли саме затримали Лапшина, в повідомленні не йдеться. За даними азербайджанської прокуратури, він має паспорт громадянина Росії і ще одне громадянство, але яке саме – у відомстві не уточнили.

Як заявляє Баку, Лапшин у 2011 і 2012 роках незаконно відвідував сепаратистський регіон Нагірний Карабах, не питаючи дозволу у влади Азербайджану.

За повідомленням, у 2016 році Лапшин опублікував в інтернеті дві заяви із закликом визнати незалежність Нагірного Карабаху від Азербайджану.

Влада Азербайджану розслідує справу проти блогера за підозрою в посяганні на територіальну цілісність країни і незаконному перетину кордону.

Якщо Лапшина екстрадують і засудять, то йому загрожує до восьми років ув’язнення.

Підтримувані Вірменією сепаратисти нині контролюють населений переважно вірменами регіон Азербайджану – Нагірний Карабах. Ця ситуація зберігається вже понад 20 років – від часу завершення на початку 1990-х років війни, в якій загинули понад 30 тисяч людей. Тоді сили, що складалися з місцевих вірмен, захопили не лише сам Нагірний Карабах, а й прилеглі до нього території поза межами колишньої автономії – всього до 20% міжнародно визнаної території Азербайджану. Мирний план, запропонований під егідою ОБСЄ, передбачає, що вірмени відмовляться від окупованої території, прилеглої до Нагірного Карабаху, в обмін на поступки з боку Азербайджану в питанні статусу самого Нагірного Карабаху.

XS
SM
MD
LG