Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» розцінив заяву «Газпрому» про можливий зрив транзиту як підготовку нової газової кризи


НАК «Нафтогаз України» заявив, що розцінює заяви ПАТ «Газпром» про можливість припинення постачання газу для споживачів у країнах Європейського союзу як підготовку Росією нової газової кризи у січні – лютому 2017 року з метою просування власних інтересів у відносинах із ЄС.

«Російська сторона намагатиметься звинуватити у кризі Україну, за аналогією з 2006 та 2009 роками. На це вказують як останні публічні заяви російської сторони, так і небажання «Газпрому» підписати стандартну додаткову угоду з «Нафтогазом», яку сторони підписували вже тричі», – мовиться в заяві української компанії.

«Нафтогаз» вважає обсяги газу, доступні Україні, достатніми для надійного забезпечення українських споживачів газом протягом усього опалювального сезону. Поряд з цим дивною виглядає позиція «Газпрому», який, з одного боку, наполягає на закупівлі «Нафтогазом» додаткових обсягів газу з Росії, а з іншого – відмовляється підписати стандартну додаткову угоду, яка усуває ризики таких закупівель для української сторони», – заявили в Києві.

Така угода мала б закріпити зобов’язання «Газпрому» постачати газ у повному обсязі, передплаченому «Нафтогазом», не застосовувати оскаржуваний принцип «бери-або-плати», не зараховувати передплати в рахунок оплати несанкціонованих поставок на окуповані території України, а також запровадити гнучкий порядок передплати та замовлення необхідних «Нафтогазові» обсягів газу.

«Українська сторона повною мірою усвідомлює критичну важливість поставок газу з країн ЄС для енергетичної безпеки держави, а також важливість збереження підтримки України з боку західних партнерів. Підкреслюю, що «Нафтогаз» ніколи не порушував свої транзитні зобов’язання. Як відомо, «Газпром» не надав жодних доказів порушення нами контракту у 2006 та 2009 роках, але використав штучно створені кризові ситуації для просування своїх інтересів. Ми вкотре підтверджуємо готовність виконувати свої зобов’язання щодо транзиту у повній відповідності до контракту», – прокоментував ситуацію Андрій Коболєв, голова правління «Нафтогазу».

На думку української компанії, штучна криза, яку провокує «Газпром», може бути використана Росією як засіб тиску на ЄС із метою просування обхідних газопроводів або припинення антимонопольного розслідування, яке наразі веде Європейська комісія.

З метою попередження можливої кризи українська сторона звернулася до Єврокомісії з пропозицією невідкладно направити моніторингову місію на пункти входу та виходу російського газу до газотранспортної системи України для незалежного контролю ситуації, мовиться в повідомленні.

Після того, як 5 грудня Господарський суд Києва ухвалив рішення про стягнення з «Газпрому» штрафу і пені за позовом Антимонопольного комітету України в розмірі 172 мільярди гривень, російський газовий монополіст почав заявляти, що, крім «газу в трубі, не має жодних активів на території України, тому йдеться про фактичний відбір газу, який призначений для європейських споживачів».

У Києві у відповідь уже наголошували, що ні в якому разі не розглядають можливості арешту та звернення стягнення на транзитний газ, який поставляється ПАТ «Газпром» магістральними трубопроводами територією України європейським споживачам, і в разі, якщо «Газпром» не сплатить суму штрафу та пені добровільно, АМКУ звертатиметься із заявою про примусове виконання до Державної виконавчої служби, а також розглядає й інші можливі варіанти, включно з примусовим виконанням свого рішення за кордоном.

XS
SM
MD
LG