Доступність посилання

ТОП новини

Форум «Союзу православних жінок» у Дніпрі завершили достроково після втручання активістів


Ілюстраційне фото
Ілюстраційне фото

У Дніпрі достроково завершився форум «Українці вимагають миру», організований «Союзом православних жінок»: організатори планували працювати до 15:00, натомість зібрання розійшлось приблизно на дві години раніше.

Як повідомила Вікторія Шилова, яка називає себе керівником руху «Антивійна», проведенню з’їзду перешкоджали активісти, які заблокували трибуну.

«Близько ста «патріотів» заблокували трибуну, де мали виступати православні жінки. Навіть на вході до Будинку профспілок не пропускали православних жінок. Учасниць з’їзду радикали не били, але явно намагались провокувати», – заявляє Вікторія Шилова.

Водночас громадські активісти і демобілізовані учасники бойових дій на Донбасі, які прийшли на захід, щоб, як вони самі зазначають, стежити за його проведенням, кажуть, що не чинили перешкод зібранню.

Як повідомив Радіо Свобода керівник громадської організації «Майдан Січеслав – Дніпро» Віктор Романенко, коли організаторкам форуму запропонували виконати Державний гімн України і пом’янути загиблих бійців, а потім – ухвалити резолюцію про визнання Росії країною-агресором, ті самі припинили зібрання, згорнули апаратуру і розійшлися.

«Ми їм не забороняли виступати, вони виступали, говорили. Спокійно, толерантно, в мікрофон, який я попросив у організаторки, я запропонував проголосувати питання щодо країни-агресора і засудити її. Коли люди підняли руки «за», я попростив трохи їх потримати, аби видно було, хто ж не підняв руки. Такі були в залі і їм закричали «Ганьба!». Я поставив їм прості питання: хто ви такі, хто фінансує ваш форум, які нагороди ви отримали у вересні й жовтні нинішнього року від патріарха РПЦ Кирила?.. Я також сказав, що Дніпро – це українське місто і ніякі «сепарські» заходи тут не пройдуть. Сказав також: так що забирайтесь геть і більше нічого такого не проводьте. Було серйозне скандування на підтримку. Після цього вони пішли. Ніхто їх не виганяв і не зривав», – розповів Віктор Романенко.

За словами активістів, форум «Українці вимагають миру» в Дніпрі, ініційований громадською організацією «Союз православних жінок», яку пов’язують з УПЦ МП, повинен був мати проросійський характер, як і нещодавній форум у «Менорі». Той захід завершився штовханиною між учасниками, за фактом нанесення легких тілесних ушкоджень одному з доповідачів було розпочате кримінальне провадження.

Організатори форуму «Українці вимагають миру» зв'язок із тим заходом не підтвердили.

XS
SM
MD
LG