Доступність посилання

ТОП новини

У Львові провели соціальну акцію на підтримку полонених бійців


У Львові на соціальну акцію «Назвемо поіменно усіх, хто у неволі» зібралися кілька десятків родичів українців, які перебувають у полоні угруповань «ДНР» і «ЛНР», а також колишніх полонених, військовослужбовців, митців і волонтерів.

Учасники заходу на площі перед пам’ятником Тарасові Шевченку прочитали вірш «Полоненим побратимам», який написав військовослужбовець з Івано-Франківська Станіслав Паплінський, він 197 днів перебував у полоні.

«Я написав цей вірш як присвяту всім матерям, які чекають своїх синів з полону. Дуже хочу підтримати кожну маму, дружину, тата, щоб вони знали, що вони не одні, що про їхніх рідних у полоні пам’ятають. Я почав писати вірші у полоні, так легше було переживати день за днем, так міг висловлювати свої думки. Там важко у полоні від того, що ти не знаєш, що буде завтра, дуже хотілось додому» , – розповів Радіо Свобода Станіслав Паплінський.

Підтримати батьків прийшла Галина Колодій,мама звільненого з полону 18 грудня Тараса Колодія.

«Я вірю, що батьки дочекаються своїх синів, хочу їм побажати, щоб це сталося якомога швидше. Зараз Тарас проходить медичне обстеження у Києві і ми його чекаємо вдома», – сказала Галина Колодій.

Під час акції були зачитані імена бійців, які потрапили у полон. Але яка точна цифра полонених, ніхто не знає.

Рідні полонених бійців у руках тримали фотографії свої синів, чоловіків, братів. Більшість у полоні в Макіївській колонії на Донеччині і від них вже від червня немає жодної вістки.

«Ми хочемо, щоб наші хлопці знали, що ми їх чекаємо і підтримуємо, хочемо людям нагадати, що сьогодні є українські військовополонені і сподіваємось на їхнє швидке повернення додому», –казали батьки, які приїхали у Львів із Львівщини,Тернопільщини, Вінниччини, Сумщини, Харківщини, Хмельниччини.

За даними СБУ, в полоні бойовиків перебувають 108 громадян України, безвісти зниклими вважають 495 людей, з яких 135 – військовослужбовці і співробітники правоохоронних органів. Наразі вдалося визначити місця перебування тільки 58 українських заручників: 52 в угруповання «ДНР» і 6 в угруповання «ЛНР».

Звільнення заручників є однією з вимог мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG