Доступність посилання

ТОП новини

ООН створює спеціальний орган для підготовки справ про воєнні злочини в Сирії


Генеральна асамблея ООН
Генеральна асамблея ООН

Генеральна асамблея ООН, попри заперечення з боку Росії та Сирії, проголосувала 21 грудня за створення спеціальної групи для підготовки справ, пов’язаних із воєнними злочинами і порушеннями прав людини в Сирії.

За резолюцію, запропоновану дипломатами Ліхтенштейну, проголосували 105 країн, проти були 15, ще 52 країни утрималися. Це сталося попри попередження Росії, нібито Генеральна асамблея таким чином втручається в роботу Ради безпеки ООН, де Росія неодноразово блокувала дії з розслідування імовірних воєнних злочинів у Сирії. Серед тих країн, які проголосували проти цієї резолюції, також були Іран і Китай.

«Ми відкладали будь-які рішучі дії надто часто і надто довго», – сказав посол Ліхтенштейну в ООН Крістіан Венавезер.

Новий органі працюватиме в тісному контакті з комісією ООН з розслідування, яка вже представила кілька доповідей, що деталізують звірства під час війни.

Посол Сирії в ООН Башар Джаафарі назвав рішення Генеральної асамблеї ООН «незаконним» і таким, що містить «пряму загрозу» для розв’язання конфлікту.

Представник міжнародної правозахисної організації Human Rights Watch Балкіз Джарах привітавце рішення як можливість виходу з «глухого кута» в розгляді воєнних злочинів у Сирії в Раді безпеки. Правозахисник вказав, що ООН підтримала «критично важливу позицію для жертв тяжких злочинів».

XS
SM
MD
LG