Доступність посилання

ТОП новини

Сепаратисти на Донбасі применшують кількість полонених українців – Геращенко


Ірина Геращенко
Ірина Геращенко

Проросійські бойовики на Донбасі применшують кількість утримуваних у своєму полоні громадян України. Про це 23 грудня за підсумками скайп-зустрічі повідомила на сторінці у Facebook перший заступник голови Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи Ірина Геращенко.

«Сьогодні Путін знову заявив про «всіх на всіх», тобто, про цивільних, схоплених на окупованих територіях за проукраїнські погляди ( і яких продовжують щодня хапати) і наших військових, що боронили нашу землю, на всіх тих, хто здійснив найтяжчі злочини проти України, в тому числі важкі вбивства. Цю мантру сьогодні слово в слово повторили представники ОРДЛО. Вони не підтверджують наявність в себе 110 заручників, що їх вимагає звільнити СБУ і мінська група, а говорять, що в них утримується вдвічі менше», – написала Геращенко.

За її словами, під час скайп-зустрічі за участі представників сепаратистських угруповань сторона бойовиків вимагала передачі їм щонайменше 700 осіб українською стороною.

«Вимагають від української сторони негайно передати ОРДЛО 700 осіб і звільнити менше 50. В списку тих, кого вимагають, є вбивці і інші особи, що вчинили найтяжчі злочини. В списку тих, кого підтверджує ОРДЛО, немає багатьох з тих українців, долі яких нам відомі, їх просто ховають і не дають жодної інформації про звільнення», – повідомила Геращенко.

Вона додала, що українська сторона під час сьогоднішньої скайп-зустрічі не отримала відповіді на питання про звільнення бранців до різдвяних свят, не вирішене і питання про якнайшвидше звільнення підлітків.

«Порушували питання негайно передати українській стороні нового заручника (за даними штабу АТО, 18 грудня в ході бойових дій був поранений і потрапив у полон український військовослужбовець – ред.), що поранений потрапив до рук бойовиків кілька днів тому, при бойовому зіткненні. Відповіді не було», – сказала Геращенко.

Представник угруповання «ДНР» на переговорах у Мінську Денис Пушилін перед сьогоднішньою онлайн-зустріччю підтверджував намір обговорити питання звільнення заручників. «За цифрами начебто є розуміння», – стверджував він. Однак після завершення зустрічі станом на 16:00 п’ятниці на сайтах сепаратистів є лише повідомлення про домовленість щодо припинення вогню на Донбасі в ніч на 24 грудня.

Водночас в угрупованні «ЛНР» за підсумками скайп-зустрічі заявили, що Київ готовий звільняти полонених не в рамках мінських домовленостей. Про це заявила представник угруповання в підгрупі з гуманітарних питань Ольга Кобцева.

«Ми з представники «ДНР» вчергове підтвердили свою готовність щодо виконання п’ятого пункту Мінських угод і звільнення полонених за формулою «всіх на всіх». На жаль, з української сторони такого підтвердження не відбулося», – цитують Кобцеву сайти луганських сепаратистів.

За останніми даними СБУ, в полоні бойовиків перебувають 108 громадян України, безвісти зниклими вважають 495 людей, з яких 135 – військовослужбовці і співробітники правоохоронних органів. Наразі вдалося визначити місця перебування тільки 58 українських заручників: 52 в угруповання «ДНР» і 6 в угруповання «ЛНР».

Звільнення заручників є однією з вимог мінських домовленостей про врегулювання на окупованій частині Донбасу.

XS
SM
MD
LG