Доступність посилання

ТОП новини

Спілка поляків України не вірить у причетність українців до руйнування пам’ятника на Львівщині – заява


На місці зруйнованого пам'ятника загиблим полякам на Львівщині
На місці зруйнованого пам'ятника загиблим полякам на Львівщині

Спілка поляків України поширила заяву, в якій висловила сумнів у причетності українців до знищення пам’ятника загиблим полякам у Гуті-Пеняцькій на Львівщині. Про це йдеться в заяві на сайті спілки.

«Ми, Спілка поляків України, ставимо під сумнів факти причетності українців до знищення пам’ятника у Гуті-Пеняцькій. Ні одна з нинішніх сил в Україні не ідентифікує себе з нацистськими символами «SS», які намальовані на понівеченому меморіалі. Український та польський народи мають досвід понад 50-річної окупації більшовицькою і радянською владою і не мають звичаю нищити хрести, які завжди були знаком єдності Сходу і Заходу, поляків і українців. Жодна людина, яка має розум, не повірить у те, що в українця чи поляка може піднятися рука здійснити такий акт вандалізму саме на Різдво», – мовиться в повідомленні.

Відповідно до тексту заяви, є підстави розглядати ситуацію з наявністю «режисера цих подій».

«Факт той, що першими, хто опублікував фото розбитого пам’ятника, були не сайти польських національно-культурних товариств Львівщини чи інформаційні агентства Галичини, а саме проросійські ЗМІ, які звинуватили у акті вандалізму представників українських ультраправих середовищ», – мовиться в документі.

У Спілці поляків України назвали неприпустимим висвітлення цієї події «як брудного інформаційного фону» третьою стороною.

За повідомленнями ЗМІ, зруйнований пам’ятник у Гуті-Пеняцькій на Львівщині виявили 8 січня. Цей пам’ятник офіційно відкрили у 2009 році президенти України і Польщі. У лютому 1944 року у цьому, тоді польському, селі, де розташовувались радянські партизани і діяло польське підпілля, за різними даними, нацисти вбили від 500 до 800 поляків, мирного населення.

Дипломати від України і Польщі назвали дії вандалів свідомою провокацією з метою погіршити українсько-польські відносини. Сторони висловили сподівання на розслідування, в результаті якого винуватці будуть знайдені та покарані.

Поліція за цим фактом відкрила кримінальне провадження за статтею про порушення рівноправності громадян залежно від їхньої расової, національної належності або релігійних переконань.

XS
SM
MD
LG