Доступність посилання

ТОП новини
США – Інавгураційний парад рухається Пенсильванія-авеню у Вашингтоні 20 січня 2017 року
США – Інавгураційний парад рухається Пенсильванія-авеню у Вашингтоні 20 січня 2017 року

Трамп став 45-м президентом Америки

45-м президентом США став Дональд Трамп. 70-річний республіканець все життя займався бізнесом, а тепер переїжджає в Білий дім

Дональд Трамп офіційно вступив на посаду 45-го президента США. Присягнув також і новий віце-президент Майк Пенс.

Під час інавгураційної промови Трамп заявив, що Америка не намагатиметься нав’язати нікому свій спосіб життя, але радше дозволить йому бути прикладом до наслідування для всіх. Новий президент пообіцяв, що від сьогодні Америка завжди буде першою, хоч продовжуватиме укріплювати старі союзи і створювати нові. Серед цілей на світовій арені Дональд Трамп назвав знищення радикального ісламського тероризму. Внутрішня політика Америки базуватиметься на двох принципах: «Купуй американське і наймай американця».

Дональд Трамп також засудив «істеблішмент» за те, що його представники «захистили себе, а не громадян». Новий президент пообіцяв, що це зміниться «відтепер».

Під час заходів, пов'язаних із інавгурацією, посилені заходи безпеки. Крім святкувань, тривають протести. Під час сутичок демонстранти розбили вікна магазинів та автомобілів і намагались не допустити глядачів на інавгурацію.

Радіо Свобода вело текстову трансляцію і розповідало про урочисті події у столиці США. Відео ключових моментів можна переглянути наYouTube-каналі Радіо Свобода та у мережі Facebook.

00:11 21.1.2017

На цьому завершуємо трансляцію і дякуємо всім, хто був з нами. Ключові заяви з інавгураційної промови нового президента Сполучених Штатів Дональда Трампа можна переглянути у відео.

На 21 січня у Вашингтоні запланований масовий «Марш жінок», у якому, як очікують, участь візьмуть до 100 тисяч людей. Радіо Свобода вестиме трансляцію акцій протесту у столиці США 21 січня.

23:50 20.1.2017

Інавгураційний парад наближається до завершення, а родина Трампів прибула до Білого дому.

23:48 20.1.2017

Світові лідери висловили надію на співпрацю з президентом Трампом

Світові лідери вітають президента США Дональда Трампа з інавгурацією 20 січня. Вони висловлюють бажання працювати з його адміністрацією, а деякі західні лідери закликали продовжувати співпрацю зі США над спільною безпекою.

Британський прем’єр Тереза Мей висловила в опублікованому 20 січня інтерв’ю the Financial Times of London думку, що Трамп «визнає важливість і значення НАТО», незважаючи на критику багаторічного західного військового союзу.

Вона сказала, що вона була «впевнена», що Трамп «визнає важливість співпраці, яка є у Європі, щоб запевнити спільний захист і колективну безпеку».

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг привітав Трампа і сказав, що «сила НАТО настільки ж корисна для США, як і для Європи».

Російський прем’єр-міністр Дмитро Медведєв і міністр закордонних справ Сергій Лавров обидва висловили оптимізм щодо стосунків із адміністрацією Трампа. Вони сказали, що Росія готова зробити внесок у покращення стосунків з Вашингтоном.

Папа Франциск зазначив, що Трамп має слідувати етичним цінностям і спонукав Трампа потурбуватися про бідних і упосліджених упродовж президентства.

Індійський прем’єр-міністр Нарендра Моді, український президент Петро Порошенко та президент Косова Хашим Тачі опублікували твіти із привітаннями та сподіваннями на співпрацю з адміністрацією Трампа.

Інформація із Reuters, AP, AFP, dpa, Interfax, Financial Times of London, а також The Daily Telegraph.

23:31 20.1.2017

Президент Дональд Трамп і члени його сім’ї ненадовго вийшли з автомобіля і пройшлися разом із парадом.

23:10 20.1.2017

Новий президент та перша леді на чолі інавгураційного параду.

23:04 20.1.2017

«Обнадійливим» назвав призначення Джеймса Маттіса на пост Міністра оборони США радник міністра внутрішніх справ України Зорян Шкіряк. Про це він написав у Facebook.

22:58 20.1.2017

Фото із протестів на підтримку Дональда Трампа та проти нього опублікував український політолог Тарас Березовець, який зараз перебуває у Вашингтоні.

22:55 20.1.2017

Джекі Іванко стала відомою після участі у шоу America's Got Talent. Вона має українське коріння, її прадід і прабабуся – приїхали до Америки із Закарпаття.

22:37 20.1.2017

У секції міжнародної політики на офіційному сайті Білого дому зазначається, що адміністрація Трампа обіцяє дотримуватися «миру за допомогою сили».

Цитата:

«Подолання угруповання «Ісламська держава» та інших радикальних ісламістських терористичних груп буде нашим найвищим пріоритетом. Щоб перемогти і знищити ці групи, ми вдаватимемося до агресивних спільних та коаліційних воєнних операцій, коли буде необхідно. На додаток, адміністрація Трампа працюватиме з міжнародними партнерами, щоб відрізати фінансування терористичних груп, розширити обмін розвідувальною інформацією і долучитися до кібервійни, щоб підірвати і знешкодити пропаганду та вербування».

22:16 20.1.2017

Трамп закликав гостей інавгураційного сніданку встати на честь Хілларі Клінтон.

22:08 20.1.2017

На інавгураційному сніданку президент Дональд Трамп підійшов до столу Хілларі Клінтон і потиснув руку своїй переможеній суперниці.

22:06 20.1.2017

Редактор Washington Post пише, що сміттєві баки та газети підпалили перед будівлею редакції.

22:02 20.1.2017

Поліція повідомила про 95 затриманих. Вашингтонський кореспондент Радіо Свобода опублікував нове відео сутичок демонстрантів із правоохоронцями.

21:40 20.1.2017

21:37 20.1.2017

Кілька годин по тому, як передає AP, натовп збільшився до тисячі осіб, деякі з яких у протигазах і з руками, зчепленими всередині полімерних труб.

AP передає, що свіжі сутички між протестувальниками й поліцією відбуваються у центрі Вашингтона за кілька кварталів від інавгураційного параду.

The Washington Post подає, що поліція застосувала шумові гранати, щоб відтіснити демонстрантів.

21:31 20.1.2017

За інформацією AP, поліція вжила перцевий газ і заарештувала багатьох учасників протестів. У заяві поліції зазначається, що група із понад 100 протестувальників пошкодила автомобілі та майно, а також здійснила низку підпалів. Ці особи, стверджують протестувальники, були озброєні ломами і молотами – протистояння відбулося ще до інавгурації.

21:26 20.1.2017

Кореспондент Радіо Свобода Майк Екель повідомляє, що на вулицях Вашингтона продовжуються протести, є і сутички: летить бруківка.

21:24 20.1.2017

А от Міністр закордонних справ Великої Британії Борис Джонсон надіслав Дональду Трампу «найтепліші вітання».

21:22 20.1.2017

З’явилася одна із перших світових реакцій на інавгурацію. Німецький віце-канцлер Зігмар Габріель сказав у телевізійному інтерв’ю, що обрання Трампа на президента США було результатом «жахливої радикалізації».

21:17 20.1.2017

Далі у програмі – інавгураційний парад від Капітолія до Білого дому. На чолі ходи буде новий президент та віце-президент із родинами. Очікується, що понад 8 тисяч учасників пройдуть уздовж Пенсильванія-авеню. Серед них будуть представники 40 організацій, у тому числі поліція, пожежники, ветерани, а також шкількі та університетські ансамблі.

БІЛЬШЕ

XS
SM
MD
LG