Доступність посилання

ТОП новини

Чому Савченко помиляється щодо Криму


(Рубрика «Точка зору»)

Після чергової скандальної заяви народного депутата Надії Савченко щодо можливості «обміну» Донбасу на Крим одні звично звинуватили колишню льотчицю в зраді національних інтересів, а інші помітили, що Савченко просто не вдалося чітко артикулювати свою думку. І що вона говорила не про те, що Україна має обміняти Донбас на Крим, а про те, що Росія захоче «розміняти» повернення Донбасу на Крим. А це, як кажуть в Одесі ‒ дві великі різниці.

Але немає різниці в тому, що і те, й інше ‒ величезна помилка. Помилка вважати, що Україна може відмовитися від захисту своєї територіальної цілісності й оголосити, що Донецька або Луганська область для неї важливіша, ніж Автономна Республіка Крим. Крим нічим не відрізняється від Донбасу, Буковини чи Волині ‒ це така ж територія України, з точки зору міжнародного права. Країну, яка відмовляється від власних кордонів, ніхто не поважає.

Крим нічим не відрізняється від Донбасу, Буковини чи Волині ‒ це така ж територія України, з точки зору міжнародного права. Країну, яка відмовляється від власних кордонів, ніхто не поважає

Окупацію Криму путінським режимом не визнає жодна країна світу. А ось незалежність Республіки Косово визнана десятками країн. Але це не заважає Республіці Сербії послідовно відстоювати власне уявлення про територіальну цілісність. Так, у Вашингтоні чи Брюсселі можуть вважати інакше. Але від цього не має змінюватися позиція самого Белграда. І найголовніше ‒ така позиція викликає повагу навіть у тих, хто визнає державність Косово. Так чому ж Сербія при загальному визнанні Косово може відстоювати свою територіальну цілісність, а Україна при загальному невизнанні окупації Криму ‒ не може? Ми що, «терпіли»?

Але така ж помилка ‒ вважати, що Росія збирається торгуватися з Україною або ще кимось про якісь обміни. Не збирається. Про це чітко сказав прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков ‒ і це правда. Крим для Путіна та його камарильї ‒ а також для більшості російських громадян ‒ «закрите питання». З Донбасу Путін теж йти не збирається: максимум, що він може, ‒ це імітувати вирішення проблеми. Але від підтримки бандитських режимів він не відмовиться, тому що вони ‒ ідеальний додаток до його стратегії внутрішньої дестабілізації нашої країни. Тому що Путіну потрібний не якийсь там Криму, не Донбас ‒ йому потрібна вся Україна. І коли в Державній думі Росії кажуть, що нашим найкращим президентом був би уркаган і вбивця Захарченко, це тільки з нашої точки зору ‒ безумство. Вони насправді хочуть, щоб нашим президентом був уркаган, який знищить все українське і перетворить Україну на російський бантустан. Хіба не тому вони так раділи уркагану Януковичу?

«То який же тоді вихід?» ‒ може запитати мене якась недосвідчена Надія Савченко. ‒ «Невже війна?»

Ні, не війна. Вихід є ‒ якщо набратися терпіння. Він полягає у краху російського політичного режиму. І є дуже великий шанс, що цей режим впаде разом із нинішньою моделлю російської держави. Можна як завгодно довго запевняти себе, що це ‒ політична фантастика, що грошей у Росії ще досить, що санкції ‒ це безболісний укол, що завтра Путін домовиться з Трампом.

Коли країною керують некомпетентні безумці, вони обов'язково доведуть її до «цугундера». Ми ж це все проходили з недоброї пам'яті Радянським Союзом

Грошей справді вистачить на рік-другий. Мізків може не вистачити. Коли країною керують некомпетентні безумці, вони обов'язково доведуть її до «цугундера». Ми ж це все проходили з недоброї пам'яті Радянським Союзом. Хіба там справа була тільки в дорогах? Ні, справа була ще й в дурнях. А за чверть століття і дороги в Росії не покращилися, і дурні не порозумнішали.

Тож не варто сумніватися ‒ територіальна цілісність України буде відновлена. І територіальна цілісність Молдови. І територіальна цілісність Грузії. І Вірменія з Азербайджаном знайдуть компроміс щодо Карабаху. Тільки-но імперія згине, будуть осушені всі створені нею криваві болота.

Віталій Портников – журналіст і політичний коментатор, оглядач Радіо Свобода

Оригінал публікації ‒ на сайті проекту Радіо Свобода «Крим.Реалії»

Думки, висловлені в рубриці «Точка зору», передають погляди самих авторів і не конче відображають позицію редакції

  • Зображення 16x9

    Віталій Портников

    Співпрацює з Радіо Свобода з 1990 року. Народився в 1967 році в Києві. Закінчив факультет журналістики МДУ. Працював парламентським кореспондентом «Молоді України», колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань. Також є засновником і ведучим телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить зараз в ефірі телеканалу «Еспресо». У російській редакції Радіо Свобода веде програму «Дороги до свободи», присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG