Доступність посилання

ТОП новини

У центрі Курбаса заявляють, що їх намагаються ліквідувати, Мінкультури заперечує


Міністр культури Євген Нищук відкидає звинувачення представників центру
Міністр культури Євген Нищук відкидає звинувачення представників центру

Керівництво Національного центру театрального мистецтва імені Леся Курбаса заявляє, що Міністерство культури України хоче позбавити центр фінансування і ліквідувати його.

«Ліквідація відбувається під виглядом перепрофілювання з науково-дослідницької інноваційної інституції – у «культ-просвітницький» заклад, який за законом «Про культуру» формується з метою «задоволення потреб громадян у мистецькому аматорстві». Наказом Міністра від 13.01.2017 р. від Центру вимагають змінити Статут і цим порушити закон «Про науку та науково-технічну діяльність», який забороняє науковим установам Державного реєстру змінювати основну діяльність», – заявили в центрі.

Тут також додали, що в 2017 році Міністерство культури не включило фінансування центру у проект бюджету. «Таким чином, сьогодні і колектив, і приміщення Центру повністю позбавлені фінансування. Це робиться у ювілейний рік – 130-ї річниці Леся Курбаса», – йдеться в повідомленні.

Як заявив юрист центру Олександр Герасимов, такі дії Мінкульту мають на меті ліквідувати центр. «Це класична рейдерська схема, за якою установа позбавляється фінансування через небажання змінювати свій основний рід діяльності», – заявив Герасимов.

Представники центру Курбаса обіцяють відстоювати свою позицію у суді в разі, якщо Мінкульт не відреагує на їх вимоги.

У Міністерстві культури України звинувачення у намірі ліквідувати центр відкидають. «Це – неправда. Більше того – існуванню центру загрожує не Мінкультури, а амбіції й емоції його керівництва», – написав Євген Нищук у блозі на «Культпросторі».

За його словами, перепрофілювання центру в культурно-просвітницький заклад дасть змогу «зняти усі описані конфліктні ситуації у стосунках із держбюджетом». Як заявив міністр, через внесені парламентом зміни до бюджетного законодавства щодо фінансування сфери культури і мистецтва можливість фінансувати наукові установи, яким зараз є центр Курбаса, зникає, натомість є можливість фінансувати лише заклади культури, зокрема «культурно-просвітницькі центри».

Крім того, як заявив голова Мінкультури, зміна функціоналу відкриє для центру нові можливості отримати фінансування.

Національний центр театрального мистецтва імені Леся Курбаса – державна наукова установа, яка була заснована постановою Кабінету міністрів від 12 грудня 1994 року.

XS
SM
MD
LG