Доступність посилання

ТОП новини

Путін визнав деякі «документи», видані в ОРДЛО


Ватажок угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, Олександр Захарченко (праворуч) отримує так знаний «паспорт» цього угруповання. Окупований Донецьк, березень 2016 року
Ватажок угруповання «ДНР», що визнане в Україні терористичним, Олександр Захарченко (праворуч) отримує так знаний «паспорт» цього угруповання. Окупований Донецьк, березень 2016 року

Президент Росії Володимир Путін 18 лютого підписав указ, яким визнав деякі «документи», видані в окремих районах України, що нині захоплені угрупованнями «ДНР» та «ЛНР».

У тексті «Указу про визнання документів, виданих громадянам України та особам без громадянства, які проживають на територіях окремих районів Донецької та Луганської областей України», йдеться про те, що таке рішення Путін ухвалив «з метою захисту прав і свобод людини і громадянина, керуючись загальновизнаними принципами і нормами міжнародного гуманітарного права».

Згідно з текстом указу, в Росії визнаються дійсними «документи, що засвідчують особу, документи про освіту та (або) про кваліфікацію, свідоцтва про народження, укладення (розірвання) шлюбу, зміну імені, про смерть, свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів, реєстраційні знаки транспортних засобів». Про визнання ніяких інших «документів» в указі не згадано.

Ідеться також про право осіб із такими «документами» без віз в’їжджати та виїжджати з Росії.

Згідно з указом Путіна, йдеться про тимчасовий характер визнання згаданих «документів» – «на період до політичного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України на підставі Мінських угод».

В указі не згадані угруповання «ДНР» і «ЛНР», що діють на частині Донеччини й Луганщини за підтримки Росії і визнані в Україні терористичними. Так само не згадані і претензії цих угруповань на «громадянства» мешканців цих територій – ці мешканці визнаються в указі громадянами України (чи особами без громадянства), а видані там «паспорти ДНР-ЛНР» – лише «документами, що засвідчують особу». Відповідно до тексту указу, Росія тимчасово, до повернення цих частин двох областей України під контроль Києва, визнаватиме документи, видані «відповідними органами (організаціями), що фактично діють на території згаданих районів, громадянам України і особам без громадянства, що постійно живуть на території цих районів».

Українська сторона ще не коментувала рішення російського президента.

XS
SM
MD
LG