Доступність посилання

ТОП новини

Чи ми одні у Всесвіті? Скоро дізнаємось


Відпустка за 360 трильйонів кілометрів від Землі? (відео)
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

Відпустка за 360 трильйонів кілометрів від Землі? (відео)

Олександр Шевченко

22 лютого у штаб-квартирі НАСА відбулася екстрена прес-конференція, на якій учені оголосили про відкриття нової зоряної системи, схожої на Сонячну. Команда астрономів на чолі з бельгійцем Міхаелем Жійоном знайшли сім нових планет земного розміру, які обертаються навколо ультрахолодної зірки-карлика TRAPPIST-1. Три з них розташовані у так званій зоні життя, де ймовірне існування води у рідкому стані. «Завдяки цьому відкриттю ми точно знаємо, що знайдемо другу Землю. Це питання часу», – оптимістично прогнозує Томас Цурбухен, керівник наукового директорату НАСА. За його словами, вперше в історії пошуку екзопланет було знайдено одразу три потенційно живі світи, які обертаються навколо однієї зірки. Що ще відомо про нові планети? Про це дізнавалося Радіо Свобода.

Словник

Ультрахолодна зірка-карлик – значно менша й холодніша за Сонце зірка. Молоді зірки відзначаються великою активністю.

Екзопланета – планета, що обертається навколо іншої зірки.

Зона життя – ділянка зоряної системи, в якій температура поверхні планет придатна для існування води у рідкому стані.

Що відомо про нову зоряну систему TRAPPIST-1?

Система ультрахолодної зірки-карлика TRAPPIST-1 перебуває на відстані 39 світових років від Землі. Подорож до планет цієї системи на реактивному літаку тривав би 44 мільйони років.

Діаметр ультрахолодної зірки-карлика TRAPPIST-1 складає 11% діаметру Сонця
Діаметр ультрахолодної зірки-карлика TRAPPIST-1 складає 11% діаметру Сонця

Сама зірка TRAPPIST-1 значно червоніша від Сонця. Вона майже у 10 разів менша від нього. І вона є значно холоднішою, ніж наше світило. Однак кількість тепла, яке досягає планет, достатня для існування там життя, оскільки відстань між зіркою та екзопланетами значно менша, ніж у Сонячній системі.

Усі сім планет системи TRAPPIST-1 розташовані недалеко одна від одної, їхні орбіти менші за земну. Таким чином, перебуваючи на першій планеті від зірки, можна спостерігати у небі решту планет системи. Міхаель Жійон передбачає, що в разі переселення людей на одну з цих планет, вони зможуть насолоджуватися прекрасним виглядом. Вчені також зробили висновок, що всі планети, очевидно, під час обертання повернуті до зірки однією стороною, як Місяць до Землі.

Постер НАСА, який ілюструє небосхил на планеті TRAPPIST-1e
Постер НАСА, який ілюструє небосхил на планеті TRAPPIST-1e

Як зробили відкриття?

Космічний телескоп Spitzer від моменту його запуску у 2003 році не був призначений для вивчення екзопланет. Однак його характеристики дозволили зробити відкриття, про яке 22 лютого звітували у НАСА.

Spitzer вимірював випромінення зірок у інфрачервоному діапазоні. Планети системи TRAPPIST-1, обертаючись навколо досліджуваної зірки, блокували це випромінювання. Зважаючи на інтервали й силу блокування, стало можливим визначити орбіти і розміри цих планет. Спостерігаючи за взаємним притягуванням і відштовхуванням планет, стало можливим визначити маси шістьох планет системи.

7 екзопланет у системі TRAPPIST-1 через космічний телескоп Спітцера НАСА
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:01:55 0:00

Що відомо про три потенційно заселені планети?

TRAPPIST-1e – перша з планет, що розташовані у зоні життя. За розміром дуже близька до Землі, отримує приблизно таку саму кількість світла від зірки. Температура поверхні теж близька до земної.

У зоряній системі TRAPPIST-1 3 планети є імовірно придатними для життя
У зоряній системі TRAPPIST-1 3 планети є імовірно придатними для життя

Планета TRAPPIST-1f зараз так само мало відрізняється від Землі. Період її обертання навколо зірки складає 9 днів, отримує таку саму кількість світла, як Марс. Такий самий розмір, обертається навколо зірки за 9 днів, стільки ж світла як і на Марсі.

TRAPPIST-1g найбільша планета у системі. Її радіус на 13% більший за радіус Землі.

Що досліджуватимуть далі?

«У світі астрономії, коли робиться якесь значне відкриття, на подальше вивчення кидаються всі ресурси», переконує професор планетарних наук у Mасачусетському технічному інституті Сара Сігер. Таким чином, у подальших дослідженнях, окрім Spitzer та Hubble, будуть задіяні телескопи SPECULOOS, Kepler K2 та інші.

Ученим ще не вдалося вивчити атмосферу трьох планет, які розташовані у зоні життя. Зараз вони використовують телескоп Hubble для визначення домінуючих хімічних форм в атмосферах нових планет. Надалі використання технології спектроскопії проникнення дасть можливість визначити, чи є в атмосферах кисень, озон тощо. У 2018 році планується запуск телескопу James Webb, який дозволить вивчати гази на екзопланетах системи TRAPPIST-1 і визначити, чи не були вони спродуковані живими істотами.

За словами Сари Сігер, відкриття нових 7 екзопланет – лише початок пошуків позаземного життя. «Завдяки подальшим дослідженням ми зможемо знайти ще чимало таких систем», переконує вона.

Як запевнив Томас Цурбухен, «відкриття планет системи TRAPPIST-1 доводить, що у наступні кілька десятиліть ми зможемо дізнатися, чи є хтось у Всесвіті, окрім нас».

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG